Nagyvilág
Mayor of Cologne Henriette Reker speaks during a press conference on January 5, 2016. 
The German government Tuesday condemned dozens of apparently coordinated sexual assaults against women on New Year's Eve in the western city of Cologne blamed on Arab men but warned against anti-migrant scapegoating. / AFP / dpa / Oliver Berg / Germany OUT

Szilveszteri erőszak: kiakasztották a németeket a kölni polgármester jótanácsai

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 01. 06. 18:46

Henriette Reker szerint úgy lehet megelőzni a szexuális zaklatást, ha karhossznyi távolságot tartanak a nők a férfiaktól.

Kiakadtak Németországban a kölni polgármester szavain, aki azt javasolta a nőknek a szexuális zaklatás elkerülésére, hogy tartsanak „karhossznyi” távolságot minden férfitól. Henriette Reker azután tanácsolta ezt, hogy szilveszterkor mintegy ezer bűnöző vegyült a városban ünneplők közé, fogdosták és kirabolták a nőket, legalább egyet közülük pedig meg is erőszakoltak. A tömeges erőszakból országos botrány lett, már több mint száz áldozat tett bejelentést – írja az Independent.

A polgármesternő egyébként maga is áldozatául esett egy támadásnak, még tavaly, a választási kampány idején nyakon szúrták. Sokan emiatt még felháborítóbbnak tartják, hogy most olyan tanácsokkal állt elő a nők számára, hogy járjanak csoportosan, vagy tartsanak távolságot a férfiaktól. Ezt rengetegen áldozathibáztatásnak tartják, és úgy vélik, nem az áldozatok, hanem a támadók viselkedésén kellene változtatni, hogy ne történjenek hasonló támadások.

A Twitteren az #eineArmlänge (karhossznyi távolság) hashtag alatt gyűlnek a hozzászólások. Svenja ironikusan azt írta: borzasztó, hogy eddig nem ismerték ezt a „karhossznyi távolság” trükköt, pedig mennyi támadást megelőzhettek volna. Anne szerint inkább a férfiak tartsák meg a karhossznyi távolságot, amíg a nők nem kérik ennek az ellenkezőjét.

 

A Cycling Moose álnéven futó felhasználó azt írta, hogy ő soha nem fogja feladni a szabadságát, nem lehetnek ők az áldozatai annak, ha a férfiak nem férnek a gatyájukba. Alice in Wonderland pedig egy képpel válaszolt, melyen az áll: nem az áldozatok miatt történik erőszak, nem is a rövid szoknya miatt, nem a részegség és nem a flörtölés miatt, csak és kizárólag az erőszaktevők miatt.

Alig több mint egy éve a baranyai rendőrség készített olyan kisfilmeket, melyek azt sugallják, hogy a nők az okai annak, ha erőszak áldozataivá válnak, mert eljárnak szórakozni, és nem átallnak kihívóan öltözni. A kampány szlogenje az volt, hogy „Tehetsz róla, tehetsz ellene”. Az „oktatófilmek” híre a brit sajtóig is eljutott, emberi jogi és nőjogi szervezetek is szót emeltek a rendőrség hozzáállása ellen. A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület szerint a kisfilmek leginkább azt bizonyítják, hogy az áldozatok semmi jóra nem számíthatnak, ha a rendőrséghez fordulnak segítségért az erőszak miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Ma kiderül, mennyire erős a Fidesz

Kommentek

Happy children girl and boy brother and sister eating strawberries with milk
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.