Belföld

Brit lap is beszámolt a pécsi rendőrség „oktatóvideóiról”

Kicsapták a biztosítékot azok a felvételek, melyek a nőket okolják azért, ha nemi erőszak áldozataivá válnak.

Emberi jogi és nőjogi szervezetek is szót emeltek azok ellen a közbiztonsági oktatófilmek ellen, melyek részben a nőket teszik felelőssé az ellenük elkövetett szexuális erőszakért – írja a brit Guardian. A lap emlékeztet rá, hogy az egyik videó például három barátnőt mutat be, akik elmennek szórakozni, kiöltöznek, táncolnak és flörtölnek, majd az egyiket egy kapucnis alak közelíti meg. Vágás után a lány a földön fekszik és jön a szlogen: „Tehetsz róla, tehetsz ellene”. A filmet a Baranya megyei rendőrség adta közzé, iskoláknak juttatták el.

A Guardian felidézi, hogy petíció indult, melynek aláírói a rendőrség figyelmét arra hívják fel, hogy ne az áldozatok, hanem az elkövetők oldaláról kezeljék a szexuális erőszak problémáját.

A Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesület tagja, Cserháti Éva a lapnak elmondta, hogy a videó a női szexualitás karikatúrája, már-már egy szoftpornó-film szintjéig menően és azt sugallja, hogy a nők szórakozása provokálja a férfiakat. A támadó ábrázolását is problémásnak tartja. „Az, hogy a sötét utcán támad egy nőre egy idegen, a legritkább eset. A legtöbb szexuális támadást olyasvalaki követi el, akit az áldozat ismer, nem ritkán a családból” – mondta Cserháti. Szerinte a nemi erőszaknak ez a fajta felfogása a szocialista éra maradéka, amikor a hatóságok minden ilyen esetért az áldozatot hibáztatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik