Nagyvilág

Ha annyian mennek el szavazni Trumpra, mint beszédein megjelennek, megállíthatatlan lehet

Egyre többen vetik fel a pár hónappal ezelőtt még szinte elképzelhetetlennek hitt lehetőséget, hogy Trump lehet a republikánusok elnökjelöltje.

Íme, egy fotó, ami mindennél jobban mutatja, mennyire hihetetlenül népszerűvé vált Donald Trump. A felvételt a Washington Post Trumpot követő riportere készítette a republikánus mezőnyt a közvélemény-kutatások szerint magasan vezető ingatlanmágnás hétfő esti, Massachusettsben tartott kampánygyűlésén.

A hatalmas tömeg teljesen megtöltötte a beszámolók szerint nyolcezer fős stadiont. Annak ellenére, hogy Massachusetts demokrata többségű államnak számít. És annak ellenére, hogy hosszan kígyózó sorokat kellett végigállniuk a fagypont alatti hidegben. Csak összehasonlításképpen, Hillary Clinton ekkora “tömeget” vonzott Iowában (nagyjából hatszáz fő).

A Trump gyűlésén készült fénykép többeket is arra késztetett, hogy feltegyék a kérdést: lehetséges, hogy Trump csodálói mégiscsak készek lesznek arra, hogy a szavazás napján is kimozduljanak otthonukból az iowai és New Hampshire-i télben. Ahogy azt tették -8 Celsius-fokban, a New Hampshire-i Claremontban:

A Trumpot esélyesnek gondoló elemzők között volt a George Bush megválasztásában kulcsszerepet játszó Karl „Bush agya” Rove, aki a Fox News-on, Bill O’Reilly műsorában kijelentette: Trumpnak igenis lehet esélye az elnökjelöltségre, még akkor is, ha a republikánus szavazóknak csak a harmada támogatja. Szerinte csak akkor lehet megállítani Trumpot, ha vele szemben csak egy-két jelölt áll, akik begyűjthetik a többségben lévő Trump-ellenes szavazók voksait.

Ilyen „Trump-gyilkos” jelölt lehet Ted Cruz, akit „A Donald” már el is kezdett marni, egy gyönyörűen kivitelezett támadással a Washington Postnak adott interjújában, ahol megkérdőjelezte, a Kanadában született amerikai politikus elég amerikai-e, hogy az Egyesült Államok elnöke lehet. Erről itt olvashat bővebben.

Közben Cruz – aki kinevette Trump támadását – közzétett egy új kampányhirdetést, aminek Trump kedvenc témája, az illegális bevándorlás áll a középpontjában. A texasi szenátor természetesen kemény fellépést és a mexikói határra épített áthatolhatatlan falakat ígér. A Time magazin a kampányfilmmel – és Trump szintén bevándorlás-ellenes hirdetésével kapcsolatban – arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt években úgy egyébként csökkent a Mexikóból érkező illegális bevándorlók száma.

Trump mellett a többi republikánus jelölt továbbra is reménytelen küzdelmet folytat azért, hogy bekerüljenek a hírekbe. Egyedül az iowai buszturnén lévő Cruznak sikerült igazán nagy figyelmet fordítania kampányára, ahogy egyre inkább úgy tűnik, ő kerül ki győztesen a legelső, iowai előválasztásból. Valamint Chris Christie-nek, aki meglepően jól áll New Hampshire-ben, ahol a többi jelöltet támogató csoportok egymás után teszik közzé a New Jersey-i kormányzót támadó hirdetéseket. Mint az alábbi, Marco Rubiót segítő szuper PAC reklámfilmje, amiben Obamával kötik össze, és „leliberálisozzák”.

És persze a két demokrata jelölt is küzd pártjuk elnökjelölti címéért, de ezt a híreket olvasva igazán nehéz észrevenni. Bernie Sanders bankellenes, pénzügyi reformjáról szóló beszéde látszólag senkit sem érdekelt, és Hillary Clinton viccelődős „ufós nyilatkozata” is több figyelmet kapott, mint bármi más, amit mondott.

Hiába, a republikánus verseny, és persze Trump sokkal, de sokkal érdekesebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik