Nagyvilág

Végre kezd igazán izgalmassá válni az eddig sem unalmas amerikai elnökválasztási kampány

Végre kezd igazán izgalmassá válni az eddig sem unalmas amerikai elnökválasztási kampány.

Már csak alig egy hónap van hátra az első előválasztásokig Iowában és New Hampshire-ben, így a már egy éve zajló, és Donald Trump nyári beszállása óta egyre izgalmasabbá és izgalmasabbá vált elnökválasztási kampány végre igazán magas fokozatba kapcsol. A két nagy párt elnökjelölti címéért küzdő politikusokat ki sem lehet robbantani az elnökválasztás szempontjából kulcsfontosságúnak számító két államból, ahol egymás után tartják a kampányrendezvényeket, és egyre bátrabban kezdik el támadni egymást. Közben Obamának hála a fegyvertartási szabályok szigorítása is kampánytémává vált.

A nap legnagyobb híre, hogy a héten Trump elkészítette első televíziós kampányhirdetését, amit Iowában és New Hampshire-ben vetítenek le a helyi televíziók. A félperces film a milliárdos üzletember legnagyobb hatást kiváltó, legvitatottabb kijelentéseit gyűjti csokorba. Szóba kerül a muzulmánok beutazásának tilalma, az Iszlám Állam „lefejezése” és a mexikói határra tervezett kerítése is. (Amit igazán Trumphoz méltó módon nem az Egyesült Államokba betörni akaró mexikóiakkal, hanem Spanyolországba bejutni akaró marokkóiakkal illusztráltak.)

A forradalmian új kampánystratégiájával rendkívül sikeres választási hadjáratot folytató Trump egészen mostanáig egyetlen egy fizetett reklámot sem használva lett a vezető republikánus jelölt, de most már hetente kétmillió dollárt (nagyjából félmilliárd forint) fog elkölteni saját pénzéből reklámidőre Iowában és New Hampshire-ben.

Közben a Trumpra leginkább veszélyes ellenfele, Ted Cruz buszos turnéra indult Iowában, ahol mindenképpen nyernie kell ahhoz, hogy esélye legyen megszereznie a Republikánus Párt elnökjelölti címét. Egy őt támogató csoport pedig közzétett egy Marco Rubio floridai szenátort támadó hirdetést Iowában, amiben túl gyengének állítják be az Iszlám Állam elleni harchoz.

Az egy éve még biztos befutónak látszó, de Trump megjelenése óta a túlélésért küzdő Jeb Bush feladta Iowát, és mindent New Hampshire-re tesz fel, arra számítva, egy ott elért jó eredménnyel sikerül életben tartania kampányát. Csakúgy, mint Marco Rubio vagy Chris Christie, New Jersey kormányzója, akik Trumpot támadva igyekeznek megnyerni maguknak a választókat, akik látszólag csak Trumppal tudnak foglalkozni. 

A demokrata oldalon jóval egyszerűbb a verseny, ahol csak két jelölt, Hillary Clinton és Bernie Sanders küzd egymással (meg ott van Martin O’Mally volt marylandi kormányzó is harmadiknak, de ő teljesen reménytelen küzdelmet folytat). Clinton jelenleg Iowában tölti napjait, ahol 2008-ban legendásan csúnya vereséget szenvedett Barack Obamától, és most mindent igyekszik megtenni egy újabb vereség elkerülésére. Ráadásként bevetette nem is annyira titkos fegyverét, Bill Clintont, aki hétfőn New Hampshire-ben kampányolt felesége érdekében, csütörtökön pedig Iowában jelenik meg.

A demokraták progresszív szárnyának kedvence, Bernie Sander kedden kedvenc célpontjának, a Wall Street bankárainak megy neki egy New Yorkban tartott beszédben, ahogy balról próbálja meg beelőzni Clintont, akit sokan a demokrata választók közül azzal támadnak, hogy túlságosan is jó kapcsolatot ápol az amerikai pénzügyi világ nagyágyúival, és túlságosan is megengedő velük szemben.

A következő napokban várhatóan az amerikai belpolitika egyik legrobbanékonyabb témája, a fegyvertartási szabályok reformja is a kampány középpontjába fog került. Obama ugyanis kedden bejelenti, hogy a kongresszus megkerülésével, elnöki rendeletben fog szigorításokat bevezetni a fegyvervásárlásokra. A republikánus elnökjelöltek már most azzal riogatják a választókat, hogy a kormány el akarja tőlük venni a fegyvereket.

Izgalmas napok és hetek jönnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik