Külföld
plutónium (Array)

Brutálisan sok plutóniumot szállít Japán Amerikába

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 01. 05. 12:09

Japán több mint 330 kilogramm – akár 50 atomtöltet előállításához elegendő – plutóniumot készül az Egyesült Államok egyik kutatóintézetébe szállítani márciusban, egy 2014-ben aláírt kétoldalú megállapodás alapján – közölte a japán média. A japán oktatási és tudományos minisztérium atomtechnológiai részlege egy neve elhallgatását kérő tisztviselője megerősítette az AFP francia hírügynökségnek, hogy tartanak a konvoj előkészületei, de hozzátette, hogy biztonsági okokból nem közölhet további részleteket, sem szállítmány útvonaláról, sem elindításának pontos időpontjáról. Japán és az Egyesült Államok 2014-ben állapodott meg a szállításról az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása jegyében.

A szóban forgó plutóniumot eredetileg az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország szállította Japánnak több évtizede tudományos célokra, és a Tokiótól 150 kilométernyire északkeletre, Tokaiban lévő Atomtudományi Kutató Intézetben őrizték. A Kyodo japán hírügynökség értesülései szerint a plutóniumot várhatóan hajón szállítják március végén Dél-Karolinába.

Nem könnyű hasadóanyagot szállítani

Ugyancsak márciusban a felek csúcstalálkozót tartanak Washingtonban a nukleáris biztonságról, hogy szorosabbra fűzzék együttműködésüket a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása terén. Ez lesz az első jelentős Japánt érintő nukleáris szállítmány 1993 óta, amikor Franciaország szállított egy tonnányi hasadó anyagot a szigetországba, heves vitát kiváltva a szállítmány útvonala által érintett országokban.

Számos szakértő szerint Japánnak elméletileg megvolt az atomfegyver kifejlesztéséhez szükséges szaktudása. A Szato Eiszaku akkori kormányfő által 1967-ben meghirdetett “három atomellenes elv” jegyében azonban Japán kötelezte magát, hogy megtiltja atomfegyver gyártását, tulajdonlását illetve az ország területére történő telepítését.

A világ egyetlen, atomtámadást elszenvedő országa, Japán 2010-ben beismerte, hogy 1969-ben titkos megállapodásokat kötött az Egyesült Államokkal. Az egyik lehetővé tette, hogy atomfegyvert hordozó amerikai hajók és repülőgépek átutazóban megálljanak Japánban, a másik értelmében az amerikaiak atomfegyvereket tárolhattak az okinavai támaszponton.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.