Nagyvilág

Kegyetlen időjárásra figyelmeztetnek Amerikában

Változatlanul erős viharok és tornádók fenyegetik az Egyesült Államok déli szövetségi államait: a karácsony idején pusztító tornádók és áradások után – amelyek 43 halálos áldozatot követeltek – hétfőn is hasonló ítéletidőt jelzett előre az országos meteorológiai szolgálat.

A legerősebb, legpusztítóbb viharok Alabamában, Mississippiben és Florida nyugati partvidékein várhatóak, Alabamában már érvényben van a tornádóriadó, ami azt jelenti, hogy a meteorológusok már észlelték is a tornádót.

Az Egyesült Államok északi és középnyugati vidékein sem kegyesebb az időjárás. Chicagóban zuhog az eső, Wisconsin, Iowa, Nebraska, Michigan, illetve Missouri állam nyugati vidéke hóviharokkal küszködik. Az erős szél és a jégverés Oklahomában is sújtotta a lakosságot, Oklahoma Cityben és környékén hétfőn reggel 54 ezer családnak nem volt áram az otthonában. Szerte Oklahoma államban pedig 100 ezren maradtak áram nélkül – jelentette a helyi áramszolgáltató. Ugyanez a helyzet Texasban is, ahol hétfőn reggel még mindig 17 ezer otthonban nem volt áram- és gázszolgáltatás.     Illinois és Missouri államban árvízveszélyre figyelmeztetnek a hatóságok, Missouri kormányzója, Jay Nixon vasárnap este rendkívüli állapotot hirdetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik