Nagyvilág

Oroszország civilek tucatjait ölte meg Szíriában

Oroszország kazettás (fürtös) bombákat vetett be Szíria civilek lakta részén, több tucat ember halálát okozva az utóbbi néhány hónapban, állította szerdán közzétett jelentésében az Amnesty International.

A londoni székhelyű szervezet emlékeztetett arra, hogy mióta Moszkva szeptember 30-án hivatalosan megkezdte a szíriai hadműveleteit, egyre több jelentés lát napvilágot arról, hogy a háború sújtotta közel-keleti ország területére fürtös bombákat dobnak le.

Ez a fegyvertípus egy olyan légibomba, amely kisebb robbanótöltetek sokaságát tartalmazza, és a hordozó repülőeszközről való leoldás után – még a levegőben – ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja. Ezek a fegyverek pontos célzásra nem alkalmasak, és rendkívül veszélyesek a civil lakosságra nézve még a háborús konfliktusok után is, ugyanis nem mindig robban fel az összes töltet. A nagy területen szétszóródó fegyverek így a későbbiekben, a konfliktus befejeződése után is aktiválódhatnak, s további áldozatokat szedhetnek a civil lakosság körében.

Az AI jelentésében kiemelte, hogy szeptember és november között a szíriai Homsz, Idlíb és Aleppó tartományokban hat ilyen fürtösbomba-támadás volt, amelyekben legalább 200 polgári személy vesztette életét. A nemzetközi jogvédő szervezet egyúttal bírálta Oroszországot, amiért “szégyenteljes” módon képtelen elismerni azt, hogy civilek halálát okozza.

Úgy tűnik, hogy néhány lakott területen végrehajtott orosz légicsapás közvetlenül polgárokat vagy polgári létesítményeket vesz célba, mutatott rá Philip Luther, az AI közel-keleti és észak-afrikai programjának igazgatója. Hozzátette: nem bizonyítja semmi, hogy az említett területeken katonai célpontok vagy bármiféle katonai létesítmények lennének. Luther szerint ezek a támadások akár “háborús bűncselekményekkel” is felérhetnek.

Az AI jelentését azután tette közzé, hogy a New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet múlt héten kiadott dokumentuma szerint legalább 20 alkalommal vetettek be Szíriában fürtös bombákat azóta, hogy Damaszkusz és Moszkva közös hadműveletet kezdett a terroristák ellen.

Orosz tisztségviselők többször is elutasították ezeket a vádakat, és azt szíriai lakosok és ellenzéki aktivisták is elismerik, hogy nem tudják biztosan, melyik hadsereg – az orosz vagy a szíriai – hajtja végre a szóban forgó támadásokat.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a fürtös bomba használatával kapcsolatos állításokra reagálva hétfőn azt mondta, hogy az orosz hadsereg a nemzetközi jog szabályait betartva lép fel a közel-keleti országban, és légicsapásai az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet és más “terroristák” ellen irányulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik