Külföld
England,Gatwick Airport Departure Lounge

Nem mehetett Disneylandbe a muszlim család

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 12. 23. 16:14

Nem közölték velük, hogy miért nem, csak nem ülhettek fel a repülőre. A brit miniszterelnök is vizsgálja az ügyet.

Kútba esett egy Nagy-Britanniában élő muszlim család vakációja: a kaliforniai Disneylandbe mentek volna, de már a londoni repülőtéren azzal fogadták őket, hogy visszavonták a vízumukat, nem mehetnek tovább. Magyarázatot nem kaptak – írja a Daily Mail.

Hetekkel előre elintéztek mindent

A 41 éves Mohammad Tariq Mahmood, aki egyébként egy konditermet működtet Londonban, gyermekeivel, testvérével és az ő gyerekeivel ment volna Amerikába, ahol az ott élő családtagokkal is találkoztak volna. Majdnem ötmillió forintnyi pénzt buktak el amellett, hogy meghiúsult a kirándulás.

A gyerekek már tervezgették, hogy végre találkoznak a Kaliforniában élő unokatestvéreikkel, akikkel az interneten felvették a kapcsolatot. A repülőtéren még azokat a dolgokat is vissza kellett adniuk, amiket a duty-free shopban vettek nekik, mindezt sírva vették tudomásul.

„Bemondták a hangosbemondóban, hogy Mr. Mohammaddel akarnak beszélni, mivel más muszlim kinézetű ember nem volt rajtam kívül, tudtam, hogy én vagyok az. Egy férfi várt, aki elmondta, hogy a határőrségtől van, majd közölte, hogy gond van a nyilvántartásban és nem mehetek fel a gépre. Pedig hetekkel előre elintéztünk mindent” – mondta a pórul járt férfi. Először azt mondta neki a határőr, hogy nem tudja, miért nem mehet fel a repülőre, majd közölte, hogy felhívták az amerikai belbiztonsági szolgálattól és közölték, hogy nem engedhetik fel. Az okot ezután sem közölték.

Trump a hibás?

Mahmood egyébként Pakisztánban született, 12 éves volt, amikor Angliába költöztek. „Nem bánhatnak így velünk csak azért, mert muszlimok vagyunk. Ellenőrizniük kellett volna a hátterünket, mielőtt ilyen lépést tesznek” – mondta a férfi, aki hozzátette: multikulturális környezetben él, korábban nem tapasztalt ilyesmit. Donald Trump muszlimellenes megnyilvánulásait hibáztatta – a legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns korábban azzal keltett feltűnést, hogy azt mondta: meg kellene tiltani a muszlimoknak a belépést az Egyesült Államokba.

Mahmood lakóhelyének parlamenti képviselője, Stella Creasy azt mondta: ő sem kapott választ az amerikai nagykövetségtől az intézkedés okára. Hozzátette: az elmúlt másfél évben négy olyan eset is volt, amikor az utolsó pillanatban tiltották meg muzulmánoknak, hogy felszálljanak a repülőre. A képviselőnő David Cameronhoz fordult, a miniszterelnök megígérte, hogy kivizsgálják az ügyet. Creasy egyébként úgy véli: mindenki szeretne biztos lenni abban, hogy mindent megteszünk a terrorcselekmények elkövetése ellen, de az előítéletesség nem lehet a része ennek.

Nemrég egy londoni imámnak is megtiltották, hogy Amerikába repüljön, noha ő azt mondja: kifejezetten a szélsőségesség ellen szokott prédikálni, és korábban utazhatott az Egyesült Államokba. „Azt mondják, Amerika a szabadság és bátorság országa, de úgy látszik, visszaléptek a paranoia és a szűklátókörűség szintjére” – jelentette ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.