Külföld
lengyel függtlenség (magyar-lengyel barátság, kultúra, székesfehérvár, )

Elkezdődött a harc a lengyel fülkeforradalom ellen

24.hu
24.hu

2015. 12. 23. 14:59

Egy balos civil szervezet azért kezdett el aláírásokat gyűjteni, hogy megtorpedózzák az új jobbos kormány térnyerését az Alkotmánybíróságon.
Korábban a témában:

A Demokrácia Védelmének Bizottsága (KOD) civil szervezet aláírásgyűjtést kezdeményezett szerdán, amivel a lengyel alkotmánybíróságról szóló törvényhez készített saját módosításához szerezné meg az előterjesztéshez szükséges támogatást. A parlamentben heves viták övezik a törvénytervezet megtárgyalását.

A november közepén a Facebookon alapított, a Gazeta Wyborcza balliberális lap környezetéhez kapcsolódó KOD az utóbbi hetekben több lengyel városban szervezett tüntetéseket az új jobboldali kormány ellen. A tiltakozásokat az alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatása miatt szervezték.

A KOD azután hirdette meg újabb kezdeményezését, hogy a szejm ismét módosította az alkotmánybíróságról szóló törvényt, amit várhatóan a szerdán ez ügyben tárgyaló szenátus, majd az államfő is jóváhagy.

Kétharmad az ab-n

A kedd esti törvénymódosítás kulcseleme, hogy a 15 tagú testület legalább 13 bíró jelenlétében, kétharmados többséggel hozhatna érvényes határozatokat. Ez lehetetlen anélkül, hogy a hivatalban lévő 10 bíró mellett azok az újonnan megválasztott bírák is munkába álljanak, akiknek a beiktatását jelenleg az alkotmánybíróság nem ismeri el, így nem is vesznek részt a tárgyalásokon.

A KOD javaslata ezzel szemben csak 10 bíró jelenlétére szabná az érvényességet, és a bírák egyszerű többséggel döntenének. A bírói testület tagjait a szejm nem abszolút, hanem minősített – kétharmados – többséggel választaná. Az utóbbi megoldást a lengyel alsóház harmadik legnagyobb frakcióját alkotó Kukiz´15 mozgalom javaslata is tartalmazta, az abszolút többséggel bíró kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) azonban elvetette ezt.

100 ezer aláírás kell

A lengyel jog lehetővé teszi a civil törvényjavaslatok előterjesztését, a benyújtáshoz legalább 100 ezer aláírás szükséges. Az előterjesztés nem vonatkozhat alkotmánymódosításokra és az állami költségvetésre.

Az alkotmánybíróságért folyó harc már az októberi parlamenti választások előtt megkezdődött, amikor az előző parlament a ciklus végén törvénymódosítással öt új bírót választott a 15 tagú testületbe. A parlamenti választások után hivatalba lépett új kormány azonban ezt alkotmányellenesnek minősítette, Andrzej Duda elnök pedig az új szejm által megválasztott 5 másik alkotmánybírót nevezte ki. Közben az ab az előző kormány alatt megválasztott alkotmánybírák közül háromnak a megválasztását alkotmányosnak találta.

A 15 tagú lengyel ab tagjait 9 évre választja meg a szejm. A testület 15 tagja közül tízet az előző, a PO vezette kormány, ötöt pedig a jelenlegi PiS-kormány alatt választottak meg. A PiS-nek a parlament mindkét házában többsége van, Andrzej Duda elnököt is a párt jelöltjeként választották meg. Így csak az alkotmánybíróság lehetne a kormány hatékony ellensúlya – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.