Nagyvilág

Karnyújtásnyira a teljes békekötés Kolumbiában

FARC lőszer (farc, kolumbia, lőszer, )
FARC lőszer (farc, kolumbia, lőszer, )
Több mint ötven éve öli a kormány a gerillákat, a gerillák meg a kormánykatonákat, de most fontos egyezményt kötöttek Kubában. Jöhet az amnesztia.

Megállapodást írt alá kedden Havannában a kolumbiai kormány és a FARC gerillaszervezet a polgárháború áldozatainak a kárpótlásáról és a harcok résztvevőinek felelősségre vonására szolgáló különbíróságok felállításáról.

A dokumentumot a kolumbiai kormány részéről Humberto de la Calle delegációvezető, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) részéről Iván Márquez parancsnok írta alá, valamint a békefolyamatot garantáló Kuba és Norvégia képviselői.

Egy közös közleményben “alapvető előrelépésnek” minősítették a dokumentum elfogadását a több mint fél évszázados konfliktust lezáró tartós béke felé. A megállapodás egyebek között széleskörű amnesztiát irányoz elő, ami azonban nem vonatkozik azokra, akik emberiesség elleni vagy súlyos háborús bűncselekményt követtek el.

A béketárgyalások három éve folynak. A felek előzőleg már megállapodtak a földreformról, a volt lázadók részvételéről a politikai életben és az illegális kábítószer-kereskedelem betiltásáról. A végleges békekötés határidejét jövő márciusra tűzték ki – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik