Nagyvilág

Kokain helyett ezentúl kakaó jöhet Dél-Amerikából

Az eddigi kokaintermelőként elhíresült országok mostanában inkább az egyre dráguló kakaóra mennek rá.

Kolumbia kakaótermelése az ország Kakaótermelői Szövetségének legfrissebb jelentése szerint az elmúlt egy évben tizenegy százalékkal nőtt, köszönhetően a kakaó, mint nyersanyag gyors árnövekedésének.

A farmerek – a nagyobb profit reményében – lassan átállnak a kokain alapanyagát jelentő kokacserje termesztéséről a jóval barátságosabb kakaófáéra. Egy termelő a Bloomberg Business-nek azt nyilatkozta, hogy idén már 6800 pesót (640 forintot) kap egy kiló kakaóért, míg tavaly 5000-et (475 Ft), 2012-ben pedig mindössze 3000-et. (285 Ft). A tíz éve indult program kiemelten sikeres, hiszen a mostani kakaóültetvények 54 százalékán a kétezres évek elején még kokacserjék virágoztak.

Képernyőfotó 2015-11-17 - 12.07.25

A változás Peruban már két évtizede zajlik, az amerikaiak által indított koka helyett kakaó programnak köszönhetően a földművesek jó része már független a maffiától, bevételeiket pedig saját földjük fejlesztésére, vagy épp gyermekeik taníttatására tudják fordítani. A program keretében 2002 óta több, mint nyolcvanezer hektárnyi kokaültetvény helyére kerültek más növények (jórészt kakaó), sőt, egy 2013-ban indult hároméves folyamat keretében újabb 28 ezer hektárt borít majd kakaó 2016-ra. Így nem is csoda, hogy az ország 2007 óta megháromszorozta kakaóexportjából érkező bevételét, sőt, a tavalyi évben 57 százalékkal nagyobb mennyiséget exportáltak, mint egy évvel korábban.

Koka
Kokalevelek

Az édesszájúak számára ez épp jókor jön, mivel a nyugat-afrikai országok, amelyek a világ össztermelésének több, mint kétharmadát adják, az idei száraz időjárásnak köszönhetően most kevesebbet tudnak exportálni, bár az elmúlt néhány hét esőzései még megmenthetik a termés egy részét.

A kakaó termése
A kakaó

A legnagyobb kakaótermelő, Elefántcsontpart már biztosan kevesebbet fog nyújtani a tavalyi, rekordot jelentő 1,8 millió tonnánál, de a második legnagyobb, a kakaóiparát harminc év alatt a nulláról felépítő Indonézia, és a harmadik, Ghána is veszélyben van az El Nino miatt.

Képernyőfotó 2015-11-17 - 12.07.18

A kizárólag az Andok hegyei közt, Peruban (39%), Kolumbiában (33%) és Bolíviában (28%) termesztett kokacserjéből a következő években tehát minden valószínűség szerint sokkal kevesebb kokain készül majd, ellenben csokoládéval legalább jól el leszünk látva, főleg, hogy a kakaóbizinisz 2020-ra akár 115 milliárd dolláros pénzforgalmat is generálhat, több, mint kétszeresét az ezredfordulós állapotnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik