helikopterbaleset (Array)
Nagyvilág

Lezuhant egy helikopter, tele rendőrökkel

Kolumbiában indultak drograjtaütésre, nekicsapódtak a falnak. 18 utasból 16 meghalt.

Lezuhant egy helikopter kedden Kolumbia északnyugati részén, a rajta utazó 18 ember közül 16-an meghaltak, a két túlélőt is életveszélyes égési sebekkel ápolják.

Az áldozatok mind rendőrök, akik egy kábítószer-ellenes akcióban vettek részt. A célpont az Usuga-klán volt, az ország legfőbb kábítószer-kereskedő hálózata.

Luis Carlos Villegas védelmi miniszter szerint összesen három helikoptert vetettek be,  a rossz idő miatt az akciót eleve csak késéssel tudták megkezdeni. A katasztrófa legvalószínűbb okaként azt mondta, hogy a rossz látási viszonyok miatt a helikopter (egy amerikai gyártmányú Blackhawk) nekiütközött egy hegyoldalnak. A mentést nehezítette, hogy a környéket sűrű dzsungel borítja.

Kolumbiában az elmúlt napokban ez már a második súlyos légikatasztrófa. Pénteken a légierő egyik szállítógépe zuhant le, akkor 11 katona vesztette életét.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök kormányzata komoly erőfeszítéseket tesz az Usuga-klán felszámolására. Az elmúlt hónapokban több mint 300 embert tartóztattak le, lefoglaltak 13 tonna kokaint (ennek a dél-amerikai ország a legfőbb előállítója a világon), de leromboltak 53 kábítószergyártó laboratóriumot is.

Az ENSZ egyik jelentése szerint Kolumbiában 2014-ben 442 tonna kokaint gyártottak, 52 százalékkal többet, mint az előző évben.

Ajánlott videó

Fél évszázada egy addig nem sokra tartott, huszonnyolc éves bokszoló, Ken Norton úgy elverte Muhammad Alit, hogy a vesztes favoritnak eltört az állkapcsa. A győztes nehézsúlyú mindössze 50 ezer dollárt kasszírozott váratlan diadala után. Aztán még kétszer megmérkőzött Alival, harmadszorra már az 1973. március 31-én kapott pénz harmincszorosáért.