Nagyvilág

Trump egy atombomba, aki tálcán nyújtja oda az elnökséget Clintonnak

Egyre nagyobb aggodalommal figyeli a republikánus vezetés a nagyhangú ingatlanmágnás megállíthatatlannak tűnő menetelését, attól tartva, teljesen tönkreteszi esélyüket a Fehér Ház megszerzésére. Még akkor is, ha nem ő lesz az republikánus elnökjelölt.

Ha valaki azt gondolta, hogy Donald Trump elnökválasztási kampányának végét jelentette az a hétfői kijelentés, miszerint meg kellene tiltani minden muszlim vallású ember beutazását az Egyesült Államokba, az tévedett. Egy friss közvélemény-kutatás adatai szerint ugyanis Trump 35 százalékkal áll az élen az előválasztásokon kulcsfontosságúnak számító Dél-Karolinában, húsz ponttal előzve meg őt követő vetélytársait: Ben Carson idegsebészt, Marco Rubio floridai szenátort és Ted Cruz texasi szenátort.

Fotó: Getty Images / Scott Olson
Fotó: Getty Images / Scott Olson

Pánik a pártban

A republikánus pártvezetés Trump nyáron elkezdődött menetelése óta hiába várja, hogy a felháborítóbbnál felháborítóbb kijelentéseivel minden más republikánus jelöltet elhomályosító ingatlanmágnás végre olyat mondjon, amivel végleg kicsinálja saját kampányát, és kénytelen lesz távozni a versenyből. Azzal pedig végre helyet ad azoknak a jelölteknek (például Jeb Bushnak vagy Rubiónak), akiknek van valami esélye is arra, hogy a 2016. novemberi elnökválasztásból győztesen kerüljön ki.

Mert Trumpnak – ebben mindenki egyetért – semmi, de semmi esélye nem lenne a demokrata jelölttel szemben.

A pártvezetés eddig csendben kivárt, nem támadták Trumpot, bármennyire is elítélték sértő kijelentéseit. A „ne engedjünk be az országba egyetlen muszlimot sem” tervével azonban már sikerült olyan nagy vihart kavarnia, hogy a párt vezető politikusai nem maradhattak csendben. Az egy dolog, hogy a többi elnökjelölt – kivéve Ted Cruzt és Rubiót – erős hangú nyilatkozatokban ítélte el Trump javaslatát. Ez várható volt.

Fotó: Getty Images / Scott Olson
Fotó: Getty Images / Scott Olson

Ami újdonság, hogy olyan politikusok is, mint Paul Ryan, a képviselőház republikánus házelnöke, Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője, Reince Priebus, a pártvezetést ellátó Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) elnöke is felszólalt az „amerikai értékekkel ellentétes” javaslat ellen. Sőt, még a keménykezűségéről ismert Dick Cheney egykori alelnök is elítélte Trump tervét, ami „szembe megy mindennel, amiért kiállunk, és amiben hiszünk”, és Trump eddigi támogatói is hallgatnak. Nem véletlenül.

Trump sarokba szorította a republikánusokat

Vezető republikánusok már évek óta mondogatják, hogy nem nyerhetnek úgy, hogy elidegenítik maguktól az elnökválasztásokban egyre fontosabbá vált kisebbségi és női szavazókat, és attól tartanak, hogy Trump pontosan ezt fogja elérni sértő nyilatkozataival. Mert lehet, hogy a republikánus szavazók jelentős részének nagyon is tetszenek a politikai korrektséget elvető Trump-beszédek, az átlagszavazókat elijesztik.

És nemcsak Trumptól, hanem az egész Republikánus Párttól.

A demokraták, különösen Hillary Clinton már el is kezdte összekötni Trump bigottként jellemzett bevándorlás- és muszlimellenes nyilatkozatait az egész Republikánus Párttal, igyekezve elérni, hogy a választókban egy intoleráns párt képe alakuljon ki a konzervatívokról. A cél, hogy elmarják tőlük a spanyolajkúak, feketék, muszlimok és melegek szavazatait, akik támogatása nélkül rendkívül nehéz dolga lesz a republikánus jelöltnek. Nem véletlen, hogy jobboldali összeesküvés-elméletek szerint

Trump valójában Clinton szekerét tolja.

Fotó: Getty Images / Scott Olson

Kezd egyre népszerűbbé válni egy, konzervatív körökben már a nyáron elterjedt elmélet, ami szerint a pár éve még a demokratákat támogató Trump valójában csak azért indult a republikánus előválasztáson, hogy felháborító kijelentéseivel növelje Hillary Clinton esélyeit az elnökválasztáson. Az ingatlanmágnás és a Clinton-házaspár már régóta jó kapcsolatban áll egymással: Clintonék például ott voltak Trump harmadik esküvőjén 2005-ben, az ingatlanmágnás százezer dollárt adományozott Clintonék alapítványának, lányaik jóbarátok. A Washington Post augusztusi cikke szerint pedig Bill Clinton egy telefonbeszélgetés alatt arra bíztatta Trumpot, hogy mérettesse meg magát a republikánus előválasztásokon.

Erre persze semmi bizonyíték nincsen – az összeesküvés-elméleteke már csak ilyenek – de már egyes republikánus jelöltek is, mint Jeb Bush és Carly Fiorina is utaltak arra, hogy Trump valójában egyedül Clintonnak segít kijelentéseivel.

Fotó: Getty Images / Sean Rayford
Fotó: Getty Images / Sean Rayford

A legnagyobb kárt a republikánusoknak azonban nem nyilatkozataival okozhatja, hanem azzal, hogy független jelöltként vág neki az elnökválasztásnak, ha nem őt választják meg a republikánus elnökjelöltnek.

Trump már a nyáron ezzel fenyegette meg a pártvezetést, és kedden újra meglebegtette annak lehetőségét, hogy akár harmadik jelöltként is indulhatna az elnöki székért, ha “nem bánnak vele megfelelően”. Nyerni nem nyerhetne soha, de azt biztosan elérné, hogy tálcán nyújtja oda az elnökséget Hillary Clintonnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik