Nagyvilág

Gollamnak nevezte a török elnököt, beperelték

Egy orvosnak volt mersze, és A Gyűrűk Ura antihőséhez hasonlította Erdogan elnököt. Pert kapott a nyakába, és az ügyvédje most szakértői bizottságot követel, hogy eldöntsék: Gollam jó vagy rossz.

Törökország az a hely, ami jól mutatja, milyen irányban halad Magyarország, és most egy egészen elképesztő per is alátámasztja ezt. Recep Tayyip Erdogant, minden törökök nemes vezérét (érthetőbben: elnökét) ugyanis nem veheti a szájára akárki. Egy doktor márpedig megtette, Gollamhoz hasonlítva őt.

Az Erdogant legollamozó orvost ezért perbe fogták.

Bilgin Ciftci a New York Times szerint akár két év börtönt is kaphat, amiért a közösségi médiában egy osztott képre montírozta Erdogant és A Gyűrűk Ura (anti)hősét. Hicran Danisman, az orvos ügyvédje hiába próbálkozott olyan nevetséges dolgokkal, mint szólásszabadság, az Törökországban annyira nem értelmezhető.

Ezért másik végéről ragadta meg a dolgot, feltette a kérdést, vajon Gollam tényleg negatív karakter-e. Felkérte a bírót, alakítson egy szakértői bizottságot filmes szakemberekből és pszichológusokból, és ők döntsék el, Gollam jó-e vagy rossz.

Se nem jó, se nem rossz

A kérdés persze több, mint összetett. Gollam alapból egy sunyi kis féreg volt, de a Hatalom Gyűrűje nála erősebb lényeket is a hatalmába kerített. Amit Gollam a Gyűrű hatására követett el, az kimeríti a beszámíthatatlanság kategóriáját, ugyanis a Gyűrűt hatásmechanizmusa és addiktológiai hatásai miatt nyugodtan tekinthetjük kábítószernek.

Gollam ráadásul skizoid tüneteket mutatott, tudathasadásának jót tett Zsákos Frodó kezelése, így a jó énje előtérbe került a Morgul-völgyig. Itt, Mordor határán újra erőt vett rajta másik énje. Ráadásul, ha véletlenül is, de Gollam pusztította el a Gyűrűt, tehát a bizottság nem fog tudni ez ügyben egyértelmű döntést hozni.

Dobby Vlagyimirovics

Vlagyimir Putyin védelmében 2003-ban egy csapat ügyvéd azért tervezte beperelni a Warner Bros stúdiót, mert a Harry Potter és a Titkok Kamrája című film egyik animált főszereplőke, Dobby nagyon hasonlít az orosz elnökre. Egy netes szavazáson pedig csak a voksolók 54 százaléka vélekedett úgy, hogy Putyin és a házimanó valaha testvérek voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik