Nagyvilág

Kétezer menekült rekedt a görög-macedón határon

Már mintegy kétezer ember rekedt a görög-macedón határ görög oldalán a macedón hatóságok intézkedései miatt – hangzott el az M1 aktuális csatorna szombat reggeli tudósításában. A macedón hatóságok november 19. óta csak az afgán, az iraki és a szír menedékkérőket engedik be az országba, a többieket gazdasági bevándorlónak tekintik, és elutasítják továbbhaladásukat.

A tudósítás szerint a határ görög oldalán fekvő Idomeni település közelében rekedt kétezer ember többsége a békés megoldásban bízik, de néhány százan erővel is továbbmennének, ezt mutatta csütörtöki akciójuk is, amikor megpróbáltak átjutni az épülő kerítésnél és összetűztek a macedón rendőrökkel.

Iránból elmenekült emberek várnak a továbbindulásra az esőben, a görög-macedón határon, november 27-én. (Fotó: Europress)
Iránból elmenekült emberek várnak a továbbindulásra az esőben, a görög-macedón határon, november 27-én. (Fotó: Europress)

A macedón intézkedések miatt kevesebb bevándorló érkezik Szerbiába, és onnan tovább Horvátországba. A két ország határának szerbiai oldalán fekvő Sidből arról tudósított az M1 munkatársa, hogy a korábbi napi tízezer ember helyett az elmúlt napokban csak mintegy kétezren érkeztek. A migránsok a hideg időben nem a szabadban, hanem fűtött buszokon várják, hogy a horvát hatóságok vonattal továbbvigyék őket.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik