Nagyvilág

Életveszélyes szmog borítja Pekinget

Veszélyes szintet ért el a légszennyezettség szombaton Pekingben, miután szmog borította el az ország nagy részét, a hatóságok környezetvédelmi intézkedései ellenére – jelentette az AP hírügynökség. Az amerikai nagykövetség azt közölte, hogy a 2,5 mikronnál kisebb átmérőjű részecskékből álló szálló por mennyisége helyi idő szerint délben 391 mikrogramm volt köbméterenként. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a köbméterenkénti 25 mikrogramm felett már veszélyesnek tartja a szintet.

A szürke szmog pénteken lepte el a fővárost, a látótávolság néhány száz méterre csökkent.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

A környezetvédelmi minisztérium előrejelzése szerint a helyzet nem fog javulni legalább keddig Peking térségében, a keleti Santung tartományban és az ország középső részén fekvő Henan tartomány északi részén. Akkor várható erős északi szél, amely kisöpörheti a szmogot. A minisztérium azt tanácsolja a lakosságnak, hogy addig tartózkodjon zárt helyen.

A hatóságok szerint a légszennyezés legfőbb oka a tél kezdetével beindult széntüzeléses fűtés. Környezetvédelmi ellenőrök fogják vizsgálni, hogy mely gyárak bocsátanak ki illegálisan káros gázokat. Korábban a hatóságok bezáratták a szabálytalanul működő gyárakat, és a közutakon naponta váltva csak a gépjárművek fele közlekedhetett.

Az AP megjegyzi, hogy az ilyen intézkedések sokat ártanak a gazdaságnak, és csak olyankor alkalmazzák őket, amikor Kína úgy érzi, jobb képet kell mutatnia magáról a világnak, például ha nagyhatalmak vezetői érkeznek oda látogatóba, vagy más jelentős események történnek az országban.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik