Nagyvilág

Türkmén felkelők által uralt területeket bombáznak az oroszok Szíriában

Nagyszabású bombázásokba kezdett az orosz légierő a türkmén felkelők és más fegyveres csoportok által uralt területeken a szíriai Latakia tartományban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet szerdán. Oroszország eddig legalább tizenkét légicsapást mért Latakia tartomány északi területeire, miközben a szíriai kormányhoz hű erők összecsaptak a türkmén felkelőkkel és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnyának számító an-Nuszra Fronttal a Dzsabal Akrad (Kurdok hegye) és Dzsabal Turkmán (Türkmén-hegység) nevű térségekben – közölte a szíriai emigráns szervezet.

A türkmén fegyveresek egyik parancsnoka közölte, a területet a Földközi-tengeren állomásozó orosz hadihajókról kilőtt rakéták lövik, tüzérségi támadás is éri. Hasszán Hadzs Ali, a Liva Szukor al-Dzsabal nevű, korábbi értesülések szerint amerikai és szaúdi kiképzésben részesült ellenzéki csoport vezetője közölte, heves harcok folynak a térségben, a szíriai kormányerőket orosz gépek támogatják.

Megsértette, nem sértette?

A török légierő kedden lelőtt egy orosz vadászbombázót, amely a török vezérkar állítása szerint megsértette Törökország légterét, ez utóbbit Moszkva tagadja. A katonai repülőgép a Türkmén-hegységben zuhant le, mindkét pilótának sikerült katapultálnia. Az incidens bekövetkezte után számos felvétel jelent meg a világhálón, amelyen feltehetően az egyik pilóta holtteste és a körülötte ujjongó fegyveresek láthatóak. A türkmén fegyveresek parancsnokhelyettese közölte, mindkét pilótát még a levegőben lelőtték. Szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter viszont arról számolt be, hogy megérkezett a latakiai Hmejmim orosz légi támaszpontra a lelőtt gép legénységének életben maradt tagja, akit orosz és szíriai katonák mentettek meg.

Egy török katonai forrás közölte, a szíriai határ mentén készültségbe helyezték a török hadsereg egységeit, miután a bombázások megkezdődtek. Oroszország szeptember 31-én kezdte meg légi hadműveletei Szíriában a damaszkuszi kormány kérésére, amelynek hadserege több olyan felkelő szervezettel harcol, amelyek térségbeli hatalmak – így Törökország – támogatását élvezik. Törökország korábban többször is jelezte, hogy le fogja lőni az engedély nélkül berepülő gépeket, hírforrások szerint nem ez volt az első alkalom, hogy orosz gépek megsértették légterét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik