Külföld
AppleMark

Macedón-görög határ: Ban Ki Mun szót emelt a bevarrt szájú menekültekért

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 11. 25. 10:11

Az ENSZ-főtitkár elítélte a menedékkérők állampolgárság szerinti szűrését a Balkánon, amelynek hatására ezren rekedtek a Macedónia és Görögország határátkeőhelyénél.

A menedékkérők feltételezett állampolgárság szerinti szűrése sérti minden ember jogát arra, hogy állampolgárságától függetlenül menedékért folyamodjon, és hogy kérelmi ügyében külön meghallgassák

– olvasható a Ban Ki Mun sajtóirodája által kedd este kiadott közleményben. A főtitkár felszólította az ENSZ tagországait, hogy

részvéttel, együttérzéssel és felelősségvállalással bánjanak a menedékkérőkkel, és hogy utóbbiak kérelmének elbírálása legyen összhangban a nemzetközi menekültügyi és emberi jogi egyezményekkel.

Macedónia és Szerbia a múlt héten bevezette azt a korlátozást, hogy az illegálisan érkezők közül csak szíriaiakat, afgánokat és irakiakat enged át a területén, más állampolgárságúakat, például bangladesieket, pakisztániakat nem. Az új intézkedések hatására több mint ezer migráns rekedt csak a Görögország és Macedónia közötti fő határátkelőhelyen.

A főtitkár felszólította az európai kormányokat is, hogy

sokszorozzák meg befogadóképességüket, és gyorsítsák fel a menekültek országok közötti elosztására vonatkozó programok végrehajtását. A menekültek kollektív visszautasítását szigorúan tiltja a nemzetközi jog

– szögezte le a főtitkár.

A görög-macedón határon több ezren torlódtak fel azt követően, hogy Szkopje múlt csütörtökön bejelentette: csak azokat a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedi be az országba, akik már rendelkeznek korábban, Görögországban kiállított regisztrációs papírokkal.

Szerbia is csak azokat engedi be, akik háború sújtotta övezetből érkeznek, és rendelkeznek korábban kiállított regisztrációs papírokkal, így a szerb-macedón határ melletti Presevóban jelentősen csökkent a migránsok száma. Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője az RTS tévé egyik híradójában törvényellenesnek nevezte, hogy a hatóságok származási ország szerint osztályozzák a migránsokat, és nem engedik be azokat, akik gazdasági bevándorlóknak számítanak. Mint mondta: egy egész népet nem lehet gazdasági migránsnak minősíteni, és ezzel az emberi jogok, valamint a menedékjogról szóló törvény megsértését kockáztatja Szerbia.

Tűvel és cérnával varrta be a száját több iráni, kurd és pakisztáni férfi hétfőn a görög-macedón határon tiltakozásul amiatt, hogy a macedón hatóságok gazdasági bevándorlóknak minősítették őket, és nem engedték be az országba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

The Cranberries May 9th, 2012 Sound Academy Toronto, Ontario (Photo by Michael Hurcomb/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.