Nagyvilág

Hangfelvételt hoztak nyilvánosságra a törökök az orosz gép figyelmeztetéséről

A török hadsereg nyilvánosságra hozott szerdán egy hangfelvételt, amelyen állítása szerint a lelőtt orosz Szu-24-es vadászbombázónak leadott egyik figyelmeztetés hallható.

 A török légtér közelében repül, azonnal forduljon délnek!

– hallatszik a török reptéri irányító angol nyelvű felszólítása. A vadászbombázó navigátora szerdán azt állította, hogy nem kaptak figyelmeztetést a török légierőtől, és nem sértették meg Törökország légterét.

Nem először hajtottunk végre a térségben harci berepülést, úgy ismerjük, mint a tenyerünket. Teljesítettük a harci feladatot, és ugyanazon az útvonalon visszatérőben voltunk a légi bázisra

– mondta Konsztantyin Murahtyin százados, akit a gép keddi lelövése után szíriai és orosz különleges egységek menekítettek ki a harci övezetből. A pilóta, Oleg Peskov alezredes életét vesztette az incidens során. A navigátor elmondása szerint nem léptek be a török légtérbe, Moszkva pedig azt állítja, a gépet a török határtól egy kilométerre, Szíria felett érte a végzetes találat.

Ankara korábban többször is hangsúlyozta, nagyon komolyan vették az orosz gépeknek az múlt hónapban történt légtérsértéseit. Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig szerdán közölte, senkinek sem lenne szabad elvárnia azt, hogy országa eltűrje határainak folyamatos megsértését.

 

Olvasói sztorik