A következő élő közvetítés része A szír lázadók is leszedtek egy orosz helikoptert

Lelőttek egy orosz repülőgépet a török-szír határon

A törökök szerint megsértette a vadászgép a légterüket, az oroszok ezt cáfolták. Az egyik pilóta meghalhatott, egy szíriai lázadó csoport videófelvételt közölt a megtalálásáról.

Lezuhant egy harci repülőgép Szíriában, a török határ közelében – számolt be a török Habertürk TV. A török hadsereg egy tisztje a Reuters-szel azt közölte: a török légierő F-16-osai lőtték le a gépet, mert megsértette a török légteret. A támadás előtt öt perc alatt tíz alkalommal figyelmeztették a pilótát.

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy az orosz légierő gépéről van szó és hozzátették, hogy szerintük kizárólag Szíria légterében tartózkodott a gép, amit szerintük a földről lőttek ki. Egy ideig nem lehetett tudni, hogy melyik ország gépéről van szó, csak azt, hogy egy Szu-24-est lőttek le, ami az orosz és szíriai légierőnél is hadrendben van. Törökország egyébként NATO-tagállam, ezért különösen kényes lehet az ügy.

Egyelőre nem tudni, mi lett a legénység sorsa, de két ejtőernyőt is láttak a gép lezuhanásakor, valószínűleg katapultált a személyzet. A Reuters azt írja: egy szíriai lázadó csoporttól videófelvételt kaptak, amelyen az látszik, hogy egy orosz pilóta súlyos sérülésekkel, mozdulatlanul fekszik a földön, és arról beszélnek, hogy meghalt. A csoport Szíria északnyugati részében tevékenykedik, ahol az Iszlám Állam nincs jelen, de olyan lázadó szervezetek megtalálhatóak, mint a Szabad Szíriai Hadsereg.

A videófelvétel alkalmas lehet a nyugalom megzavarására.

Zaid Benjamin a Twitterre töltött fel egy felvételt a becsapódásról:

A Szíriai Helyi Koordinációs Bizottságok nevű szervezet azt közölte, hogy a repülőgép Latakia tartományban csapódott be. Itt található az a légibázis is, ahonnan a szíriai légicsapásokat végrehajtó orosz gépek szállnak fel.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik