Nagyvilág

Félő, hogy túl pozitív jelentéseket ad a hírszerzés az IÁ-ról

Devin Nunes, a kongresszusi testület republikánus elnöke aggályát fejezte ki, hogy a Pentagon hírszerzési jelentései a valóságos helyzetnél pozitívabb képet mutatnak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harc állásáról Szíriában és Irakban.

A testület a helyszíni látogatások nyomán már rég arra a megállapításra jutott, hogy eltérés mutatkozik az Egyesült Államoknak a közel-keleti térségért és Közép-Ázsiáért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) hírszerzési összefoglalóiban foglaltak és a tényleges állapotok között. Nunes szerint félrevezetőek az elnök és a kormánytagok vonatkozó nyilatkozatai is.

A politikus elmondta, hogy az irányítása alatt álló bizottság más kongresszusi testületekkel együtt vizsgálódik a Centcom-jelentések tárgyszerűségének ügyében. Bírálta Barack Obama elnököt, mert, mint mondta, az IÁ-val szembeni “feltartóztatási politikáját” csak azután hirdette meg, hogy az Irak és Szíria jelentős részeit megszállva tartó terroristák lefejeztek két amerikai újságírót.

Hangsúlyozta, hogy az IÁ túlterjeszkedett a régión, ezért az Egyesült Államoknak ki kell terjesztenie stratégiáját a globális fenyegetéssel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik