Nagyvilág

Áradások és sárlavinák Kárpátalján

A Tisza ukrajnai vízgyűjtő területein településeket, utakat öntött el az ár.

Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt napok tartós esőzéseinek következtében kritikus a helyzet a Tisza kárpátaljai felső szakaszán. Szombaton a folyó Rahónál, Gyertyánligetnél és Huszton kilépett a medréből. Földcsuszamlásokról és sárlavinákról is érkezett jelentés.

arviz2015Huszt(1)

Szombat reggel a Tisza elárasztotta Rahó és Huszt főutcáját. A Munkácsról Ivano-frankovszkba vezető országúton több ponton le kellett zárni a forgalmat. A Rahó alacsonyabban fekvő városrészeiben élő gyerekeket ideiglenesen a helyi kórházban helyezték el, a közeli Tiszabogdányt pedig az árvíz teljesen elvágta a külvilágtól.

arviz2015a(1)

Gyertyánligeten (Kobilecka Poljana) háromezer család otthona maradt áram nélkül, miután a medréből kilépő folyó elárasztotta a központi áramelosztó telepet. Huszton a főutcát öntötte el egy a Tisza által visszaduzzasztott patak, Munkácsnál pedig a megáradt Latorca sodor kiterjedt hulladékszigeteket az országhatár felé.

Szombat hajnal óta a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében közel kétszáz lakóházat fenyeget az áradás és félezer hektárnyi termőföld került víz alá – áll a megyei katasztrófavédelem jelentésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik