Nagyvilág

A Cosa Nostra meggyilkolta volna az olasz belügyminisztert

A szicíliai bűnszervezet hat tagját vették őrizetbe pénteken. A szicília ügyészség szerint a maffia merényletet tervezett Angelino Alfano olasz belügyminiszter meggyilkolására.

A hat férfit a Palermo közeli Corleonéban vették őrizetbe, amely a szicíliai maffia fellegvárának számít.

A palermói maffia ellenes ügyészség által tartott sajtótájékoztatón elmondták, hogy a hat személyt hónapokon át megfigyelés alatt tartották, telefonos beszélgetéseiket lehallgatták. Ezekből derült ki, hogy merényletet terveztek Angelino Alfano ellen.

Az egyébként szicíliai születésű olasz belügyminisztert azért akarták meggyilkolni, mivel szigorította a szervezett bűnözés tagjaira kiszabott börtönbüntetés feltételeit. A maffiózókat a kiemelt biztonságú olaszországi börtönökben tartják fogva: büntetésüket magánzárkában, a többi rabtól és a külvilágtól teljesen elzárva töltik le.

A Cosa Nostra azt tervezte, hogy Angelino Alfanót úgy öli meg, ahogy John Fitzgerald Kennedy amerikai elnököt ölték meg 1963. november 22-én Dallas városában. Az olasz belügyminiszter meggyilkolását Rómában vagy Palermóban hajtották volna végre.

A szicíliai maffia régi célja a tagjaira kiszabott szigorú börtönbüntetés enyhítésének elérése az államra gyakorolt nyomással. Toto Riina a Cosa Nostra egykori maffiafőnöke, aki 1993-as letartóztatásáig Corleonéból irányította a bűnszervezetet, két évvel ezelőtt a börtönben lehallgatott egyik beszélgetésében szintén Angelino Alfano belügyminiszter megölését sürgette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik