Élő Nagyvilág

Hivatalos: Megölték a párizsi terrortámadás főszervezőjét

  • Hivatalos jelentések szerint a pénteki mészárlásban 129-en vesztették életüket, a sebesültek száma 352, és 41 embert még az intenzív osztályokon ápolnak.
  • Szerda hajnalban rendőrségi akció volt Párizs mellett, Saint-Denis-ben, ketten meghaltak, egy nő felrobbantotta magát és a lakást.
  • A merénylet kitervelőjét, Abdelhamid Abaaoudot is megölték, ezt az ügyészség is megerősítette. A másik áldozat az ő unokatestvére volt.
  • Már csak egy ismert résztvevő van szabadon, Salah Abdeslam.
  • A francia kormány szerint vegyi támadás lehetősége is fennáll, miközben folyamatos a terrorpánik Nyugat-Európában: Német- és Olaszországban is sorra mondanak le rendezvényeket és ürítenek ki középületeket, közterületeket.

A szerdai eseményeket itt éri el.

Jutalom és a dicséret a terroristákat elfogó magyar rendőröknek

A Lőkösháza Határrendészeti Kirendeltség két útlevélkezelője és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjának egyik főügyeletese a szolgálat példamutató ellátásáért dicséretben és jutalomban részesült Papp Károly országos rendőrfőkapitánytól.

A két brit férfit a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonaton igazoltatták a rendőrök múlt szombaton, ám ők sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, sem állampolgárságukat nem tudták igazolni. Egyiküknél volt ugyan egy angol vezetői engedély, a másik mindössze egy Koránt adott át a rendőröknek.

A határrendészeti kirendeltségen kiderült, hogy az angol jogosítvány valódi, tényleg a 44 éves K. Simon Jonathan brit állampolgáré. Útitársát – bemondott személyi adatai alapján – a brit konzuli ügyelet nem tudta angol állampolgárként azonosítani. Mindketten kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek. Az idegenrendészeti eljárás során az addig azonosítatlan férfi közölte valódi nevét: B. Trevor, szintén brit állampolgár, és 40 éves.

Ügyükben kedden történt változás: a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettőjük európai elfogatóparancsa, mivel engedély nélkül hagyták el Nagy-Britanniát. A két brit férfi ugyanis korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltött börtönben. 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évben csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát. (MTI)

Kényszerleszállást hajtott végre egy Egyiptomba tartó gép

A Varsóból a Vörös-tenger partjára, Hurghadába induló repülőnek Bulgáriában kellett leszállnia bombafenyegetés miatt. Az utasszállító azután szállt le Burgaszban, hogy tizenéves utasok jelezték, hogy robbanóanyag van a fedélzeten. A gépen 161 utas volt a fedélzeten. A rendőrség szóvivője szerint lehetséges, hogy az alkohol is közrejátszott a fenyegetés ügyben. (BBC)

Franciaország nyit az oroszok felé

A francia külügyminiszter, Laurent Fabius bejelentette, hogy katonai együttműködésben nyitnak Oroszország felé, hogy az Iszlám Állammal együtt.

Őszintén hisszük, hogy össze kell gyűjtenünk az erőinket

– mondta.

A külügyminiszter A Saint-Denis-i rendőrakcióról szólva elmondta szörnyetegnek nevezte a gyanúsított terroristákat. Azt azonban nem erősítette meg, hogy Abdulhamid Abaaoud-ot, a párizsi támadás kitervelőjét megölték volna.

Bakondi: nem politikai testület a terrorelhárítási bizottság

Szakmai szintű szervezet lesz a terrorelhárítási koordinációs bizottság, amelynek felállításáról szerdán számolt be Kovács Zoltán kormányszóvivő – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Az új szervezetben azok a hatósági szereplők vesznek részt, akik a szakmai előkészítésért felelnek.

Az egyes országokban, így Magyarországon is megerősítették a közterületek ellenőrzését, biztosítását, továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a határok őrizetére, emellett fokozták az elhárító tevékenység aktivitását, annak nemzetközi együttműködését.

Fontos kérdésnek nevezte, hogy a szolgálatok információi eljutnak-e a politikai szintig, hogy az “eddigi korlátlan befogadás” politikáját felül tudják bírálni.

Obama vétózhat a szíriai menekültek ügyében

Vétót helyezett kilátásba Barack Obama amerikai elnök azzal a törvénytervezettel kapcsolatban, amely a Szíriából és az Irakból érkező menekültek fokozottabb átvilágítását célozza.

Az elnöki hivatal szerint a törvénytervezet, “tarthatatlan”, mert ahelyett, hogy fokozná az amerikaiak biztonságát, csak jelentősen hátráltatná a menekültbefogadási programot, amely pedig mind a humanitárius, mind a nemzetbiztonsági szempontoknak eleget tesz.

A szíriai polgárháború kitörése óta eltelt több mint négy év során legfeljebb 2200 menekültet fogadtak be az Egyesült Államokban, s átvilágításuk akár három évig is eltarthatott. A folyó költségvetési évben az Obama-kormány 10 ezer szíriai menedékkérőt kíván betelepíteni. (MTI)

5000 golyót lőttek ki Saint-Denis-ben

Az ügyész, Francois Molins, hogy érzékeltesse milyen heves volt a szerdai tűzharc, elmondta: 5000 lőszert szórtak ki a nagyjából egyórás rendőrségi akció során. (BBC)

Kínai túszt is kivégzett az Iszlám Álam, a kínai elnök is felhúzta magát

Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön élesen elítélte a terrorszervezet közel-keleti dzsihadista szervezetet, amiért az kivégezte egy kínai állampolgárságú túszát. Peking csütörtökön erősítette meg, hogy a dzsihadisták megölték a kínai túszt. Az ISIS az előző nap Dábik című internetes magazinjában számolt be arról, hogy kivégezte az 50 éves szabadúszó tanácsadót, továbbá egy norvég túszát is. Azt nem tudni, hogy mikor és hol esett a két férfi a szélsőségesek fogságába.

A támadó testvére is ott volt a belgiumi megemlékezésen

Szerdán a pénteki párizsi terrortámadás áldozataira emlékeztek Molenbekben, amelyben két támadó, Salah és Brahim Abdeslam is élt. A cél az volt, hogy a városrész lakói megmutassák a támogatásukat. A két gyilkos testvére, Mohamed Abdeslam is részt vett a felvonuláson. A férfit a merényletek után letartóztatták, majd pár óra őrizetbe vétel után kiengedte a belga rendőrség, mert nem tudta, hol lehet a még mindig menekülő testvére, Salah.

Az Iszlám Állam New Yorkot is megfenyegette, de ebben "nincs semmi új"

A polgármester Bill de Blasio a Times Square-en tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a város nincs kitéve “konkrét és valós fenyegetésnek”, míg William Bratton rendőrfőnök úgy vélte, hogy az Iszlám Állam “kapkodva elkészített” fenyegető videójában “nincs semmi új”.

Az ISIS szerdán közzétett hatperces videójában egy öngyilkos merényletre készülődő dzsihadista látható, s ezt követően New York ikonikus helyei – például a Times Square és Manhattan más forgalmas pontjai – jelennek meg, majd ismét az öngyilkos merénylőre vágnak. A szélsőséges internetes fórumok figyelésére szakosodott SITE szervezet szerint a videóban használt jelenetek egy része egy idén áprilisban forgatott propagandafilmből származik.

Bréking - Itt van az első videó a lövöldözésről a párizsi étteremben

A Daily Mail exkluzív anyagként hozta le az első mozgóképeket abból a párizsi kávézóból. A videón látszik, mennyire gyorsan történt minden.

A pénteki tragédia talán legszerencsésebb szereplője az a nő, aki úgy élte túl a mészárlást, hogy a terrorista fegyvere besült, amikor le akarta lőni. Látszik még az is, ahogy egy 20 éves pincérnő a saját testével véd egy idősebb, sérült vendéget.

A montreali Joker-maszkos férfi megütheti a bokáját a fenyegető videó miatt

A kanadai rendőrség letartóztatta azt a montreali 24 éves Jesse Pelletiert, mert a Batman-filmekből ismert Joker-maszkban megfenyegette a muszlimokat. Videójában megfogadta, hogy minden héten megöl egy arabot. A férfit fenyegetésért, gyűlölet-bűncselekményért, és félelemkeltésért ítélhetik majd el.

montreal-arrest-joker-mask-quebec

 

Az ügyész még mindig nem tudja kiket öltek meg szerdán

Törvényszéki vizsgálatra lesz szükség ahhoz, hogy azonosítsák a szerdai Saint-Denis-i rendőrségi akciókban a lakásban talált holttesteket. A pusztítás ugyanis az épületben és a holttestekben is akkora volt, hogy pontosan még azt sem lehet megállapítani, hogy hány embert halt meg, és kik is voltak azok – mondta Francois Molins ügyész. (The Guardian)

Oroszország tűzszünet intézhet Damaszkusztól keletre

Tűzszünet léphet életbe csütörtöktől a szíriai hadsereg erői és a lázadók között a Damaszkusztól keletre fekvő térségben. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) értesülése szerint “… órákon belül megszülethet a megállapodás, hogy beszüntetik a harcokat a szíriai rezsim és néhány lázadó csoport között a Damaszkusz közeli kelet-gútai térségben”.

Megállapodás esetén a tűzszünet egy 15 napos próbaidőszakkal kezdődik majd, amelyet siker esetén meghosszabbíthatnak. Az egyezség értelmében a felek teljesen leállítanák a katonai műveleteket Kelet-Gútában és Damaszkuszban.

Kelet-Gúta egy kiterjedt, nagyrészt mezőgazdasági jellegű térség, amely a közel öt éve tartó szíriai polgárháború kezdetén az elsők között került a lázadók kezére, s az itt lévő lázadók követik el a szíriai fővárost nap mint nap sújtó, vaktában végrehajtott aknavetős támadásokat.

A harcok felfüggesztése így mentesítené Damaszkuszt az aknavetős támadásoktól, megteremtve az esélyt egy szélesebb körű tűzszünet kidolgozására.

Öt terroristagyanús személyt azonosított Olaszországban az FBI

A gyanús személyek vélhetően híres épületek, illetve idegenforgalmi nevezetességek ellen tervezhettek merényleteket elkövetni – jelentette az olasz sajtó csütörtökön. Az ANSA olasz hírügynökség értesülései szerint az FBI átadta az illetők adatait az olasz hatóságoknak, de az arab nevű gyanúsítottak egyelőre még szabadlábon vannak. A La Repubblica című újság úgy tudja, egyebek mellett a római Szent Péter-bazilika, a milánói dóm, illetve a szintén milánói Scala operaház ellen akartak támadásokat elkövetni. A RAI közszolgálati televízió ugyanakkor arról számolt be, hogy az olasz hatóságok értékelése szerint “nincs közvetlen jele az egyértelmű fenyegetésnek” az FBI által átadott információk alapján.

Ezzel párhuzamosan az amerikai külügyminisztérium arra figyelmeztette az Egyesült Államok állampolgárait, hogy ezen három nevezetesség, illetve általában véve a római és milánói templomok, zsinagógák, éttermek, színházak és szállodák “potenciális terrorista célpontok” lehetnek. Kedden Angelino Alfano olasz belügyminiszter bejelentette, hogy a párizsi terrorcselekmények miatt több mint 24 ezer fegyveres – rendőrök, csendőrök, pénzügyőrök és katonák – őrzi Róma biztonságát. Vatikáni források szerint a Szent Péter térhez vezető római utcákban több mint százra tehető a civilben szolgálatot teljesítő olasz biztonságiak száma, akik a turisták és zarándokok között vegyülnek el. (MTI)

 

Marseille-ben a metróban megkéseltek egy muszlim nőt

Egy ismeretlen férfi megütött és vágókéssel megvágott egy lefátyolozott nőt, aki a metróból lépett ki. A férfi megjegyzéseket is tett a nő vallásos öltözetére – számolt be róla közleményében a belügyminisztérium.

A muszlim nőt a mentők sürgősségi ellátásban részesítették. A támadók a helyszínről elmenekültek. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter elítélte a két gyűlöletbűncselekményt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik