Nagyvilág

Németország nem vesz részt a nemzetközi légicsapásokban, Oroszország fokozza támadásait

Az orosz parlament alsóháza az egykori Hitler-ellenes szövetséghez hasonlította a létrehozandó terrorellenes koalíciót.

Németország a párizsi merényletek után sem vesz részt az Iszlám Állam elleni nemzetközi légicsapásokban – közölte Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kedden. „Nincs értelme annak, hogy újabb tizenhetedik, tizennyolcadik, tizenkilencedik ország csatlakozzon ahhoz a mostani tizenhathoz, melyek már késznek mondják magukat arra, hogy Szíriában légi támadásokat hajtsanak végre” – jelentette ki.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Németország számos más tevékenységgel támogatja a harcot, például katonai felszereléseket, fegyvereket szállít a dzsihádisták ellen küzdő észak-iraki kurd önvédelmi erőknek.

Oroszország viszont fokozza légicsapásait Szíriában, hadászati bombázókat is bevet az Iszlám Állam ellen. Szergej Sojgu védelmi miniszter kedden arról tájékoztatta Vlagyimir Putyint, hogy az orosz légierő megkétszerezte légicsapásait. A döntés erről azután született meg, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat terrorcselekménynek minősítette az Egyiptomban lezuhant utasszállító repülőgép katasztrófáját.

Az orosz elnök utasítást adott arra, hogy kezdődjön meg a katonai együttműködés a francia erőkkel is, mind a tengeren, mind a levegőben. November 26-án Francois Hollande francia államfő Vlagyimir Putyinnal egyeztet majd az iszlám Állam elleni fellépésről és a szíriai helyzet rendezéséről Moszkvában.

Az orosz védelmi erők több műhold pályáját is módosították a térség jobb megfigyelése érdekében. Eközben az orosz parlament alsóháza felhívást fogadott el, melyben felszólítják a világ országainak törvényhozóit, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt egy nemzetközi terrorellenes szövetség létrehozása érdekében. A felhívásban Washington „szűklátókörű és önző” politikáját kárhoztatják, a létrehozandó terrorellenes koalíciót pedig az egykori Hitler-ellenes szövetséghez hasonlítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik