Nagyvilág

„B” szinten a magyar készültség. Mit jelent ez?

A nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportjának ülésén az ország biztonságáért felelős szervezetek vezetői mellett részt vett Orbán Viktor kormányfő és Pintér Sándor belügyminiszter is. A megbeszélés eredményeként délelőtt bejelentették: az úgynevezett B szintű terrorfenyegetettség emelt szintű rendszerét vezetik be.

Ez a második fokozat

Magyarországon a terrorfenyegetettség szerint négy fokozatot különböztetnek meg: a legenyhébb az “A”, majd a “B” és a “C”, végül a legmagasabb, a “D”. A fokozatot a tényleges veszélyeztetettség mértékének megfelelően kell meghatározni, és bármely fokozat bevezetésekor az alacsonyabb fokozat rendszabályait is szükség szerint végre kell hajtani.

A különböző fokozatok elrendelésére, módosítására és megszüntetésére a belügyminiszter jogosul az ország egész területére vagy meghatározott illetékességi terület megjelölésével. Az “A” fokozat rendelhető el, ha az Európai Unió vagy a NATO bármely tagállamában, vagy a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekmény elkövetésének veszélye áll fönn.

A “B” fokozat akkor rendelhető el,

ha az EU- vagy NATO-tagállamok, illetve a szomszédos országok valamelyikében terrorcselekményt követnek el, és annak hatása Magyarországra nézve kiszámíthatatlan, de magasabb fokozat bevezetése még nem indokolt.

A “C” fokozatot akkor lehet elrendelni, ha az ellenőrzött, vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére, illetve Magyarország konkrét veszélyeztetettségére utalnak. A fokozatot addig kell fenntartani, amíg a fenyegetettség szintje az ellenőrzött információk szerint nem csökken.

A legmagasabb, “D” fokozatot akkor lehet elrendelni, ha az országot fenyegető terrorcselekmény közvetlen bekövetkezésére utaló, konkrét információk állnak rendelkezésre, vagy az ország területén súlyos következményekkel járó, a nemzetközi terrorizmussal összefüggésbe hozható merényletet követnek el. Ezt a fokozatot addig kell fenntartani, amíg a fenyegetettség fennáll vagy el nem fogják az elkövetőket.

Fokozott jelenlét

A “B” fokozat elrendelése esetén

a rendőrség fokozott közterületi jelentétet biztosít a főbb vasúti és autóbusz pályaudvarokon, a nemzetközi személyszállító vonatokon, aluljárókban, nagyobb forgalmú nyilvános helyeken. Megerősítik a nemzetközi repülőterek utasforgalmi és üzemi területeinek őrzését, visszatérően ellenőrzik a főbb közlekedési csomópontokat és a jelentősebb forgalmat lebonyolító szállodákat.

Felülvizsgálják a diplomáciai objektumok fenyegetettségét, fokozott idegenrendészeti és határrendészeti intézkedéseket rendelnek el, szigorítják a határok ellenőrzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik