Nagyvilág

Megállapodtak a koalíciós kormányzásról Bécsben

Folytatódik a szociáldemokrata és zöldpárti koalíciós kormányzás, a főpolgármester Michael Häupl, az alpolgármester Maria Vassilakou marad.

Az október 11-én megrendezett választásokat az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) nyerte, azonban az elmúlt hetven év csaknem leggyengébb, 39,6 százalékos eredményével. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a második lett, és 30,8 százalékkal az eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta. A Zöldek pártja 11,9, az Osztrák Néppárt (ÖVP) pedig 9,3 százalékot ért el. A NEOS liberális párt 6,2 százalékos eredménnyel jutott be a tartományi parlamentbe.

Az SPÖ és a Zöldek képviselői két héten át egyeztettek, végül pénteken öt évre szóló közös munkaprogramról állapodtak meg. Formálisan a koalíciós paktumot még a pártok képviselőtestületeinek is jóvá kell hagyniuk, ez szombaton várható. A 150 oldalas program, amelyet részletesen később ismertetnek majd, tartalmazza egyebek között azt, hogy évente száz új lakást és az ötéves ciklus alatt kétezer önkormányzati lakást építenek Bécsben.

A főpolgármester továbbra is Michael Häupl marad. A szociáldemokrata politikus 1994 óta vezeti a tartományt, ez idő alatt pártja legrosszabb eredménye 39,2 százalék volt, 1996-ban. Az alpolgármesteri pozíciót a következő ciklusban is Maria Vassilakou zöld politikus tölti be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik