Nagyvilág

A spanyol kormány az Alkotmánybíróságra ment a katalán függetlenség miatt

A spanyol kormány az alkotmánybírósághoz fordult, mert alkotmányellenesnek tartja a katalán parlament hétfői határozatát, amelyben kinyilvánította az önálló állam létrehozásához vezető folyamat elindítását, jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a kormány szerdai rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatóján.

A spanyol kormányfő hangsúlyozta: ez nem csupán egy parlamenti döntésre adott reakció, hanem az egész ország védelmében tett lépés, mert a katalán parlament határozata véget vet a demokráciának, a jogállamiságnak, és megtöri a spanyol nemzet egységét.

Mint mondta, a kormány beadványában kérte az alkotmánybíróságot, hogy figyelmeztesse a katalán vezetőket: amennyiben nem tartják tiszteletben a bíróság határozatát, megsértik a törvényt, engedetlenséggel lesznek vádolhatók és felfüggeszthetik őket tisztségükből. (Ez 21 katalán köztisztviselőt érinthet, köztük Artur Mas hivatalban lévő katalán elnököt.)

A törvény tiszteletben tartása nélkül bármely hatalom, bármely kormány elveszti legitimitását, fogalmazott Mariano Rajoy.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta: ha a katalán vezetők megsértik a törvényt, a kormány “határozottan” fog fellépni.

Amennyiben az alkotmánybíróság eljárásba veszi a kormány által benyújtott indítványt, automatikusan felfüggeszti a katalán parlament határozatát a végleges döntésig, amelynek meghozatalára a jogszabályok szerint 5 hónapja van.

A katalán parlament hétfőn fogadta el a függetlenségi pártok által benyújtott határozatot, amelyben amellett, hogy kimondja az az önálló állam létrehozásához vezető folyamat megindítását, azt is rögzíti, hogy nem veti alá magát az állami intézmények döntéseinek, különösképp a spanyol Alkotmánybíróság állásfoglalásainak. A határozatot a parlament többi pártja nem szavazta meg.

A kormány nem közölte hivatalosan, hogy milyen további elképzelései vannak a függetlenségi törekvések megakadályozására. Az alkotmány 155-ik cikkelye lehetőséget ad akár Katalónia autonómiájának felfüggesztésére is, de ezt a passzust még sosem alkalmazták Spanyolországban, és most is csupán elvi lehetőségként beszélnek róla, amit mindenki szeretne elkerülni.

(El País, El Mundo, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik