Nagyvilág

Koszovó orrára koppintott az UNESCO

Albán javaslatra szavazott az UNESCO közgyűlése arról, taggá váljon-e Koszovó. Három szavazat híján nem sikerült átverni a javaslatot.

Nem fogadta teljes jogú tagjai közé Koszovót hétfőn Párizsban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO. A 195 tagállam legalább kétharmadának támogatására lett volna szükség az Albánia által beterjesztett kérelem elfogadásához, amiről az Általános Közgyűlés 38. ülésszakán szavaztak.

“Az Általános Közgyűlés a határozattervezet elfogadása ellen szavazott” – jelentette be a szavazás után az ülést vezető elnök, Stanley Mutumba Simataa, Namíbia tájékoztatási és kommunikációs miniszterhelyettese. A jelenlévő országok képviselői közül 92-en szavaztak igennel, 50-en nemmel, 29-en pedig tartózkodtak. A tagfelvétel elfogadásához legalább 95 támogatóra lett volna szükség.

Koszovót, ami 2008-ban kiáltotta ki Szerbiától való függetlenségét, az ENSZ 111 tagállama ismerte el, teljes jogú ENSZ-tagságát Oroszország azonban blokkolta. A hétfői szavazást Oroszország és Szerbia hevesen ellenezte, az utóbbi határozati javaslatot is benyújtott a tagfelvételi kérelemről szóló döntés elhalasztásra, de azt a közgyűlés 88 nem, 58 igen és 22 tartózkodás mellett elvetette. Az Általános Konferencia ezután szavazott a koszovói tagfelvételről.

Csak három voks hiányzott

Szerbia attól tartott, hogy a csatlakozással a többségében muzulmán lakosságú Koszovóban felügyelet alá kerülne a szerb ortodox egyház négy világörökségi helyszíne, köztük Peja, Gračanica és Dečani kolostorai.

“Csak három szavazat hiányzott. Ez csak egy kis vereség egy hosszú úton” – mondta Petrit Selimi, koszovói külügyminiszter-helyettes. “Koszovó nem önálló állam, a terület az ENSZ irányítása alá tartozik. Logikus a (csatlakozási kérelem) elutasítása” – mondta még a szavazás előtt Darko Tanasković, Szerbia UNESCO-nagykövete.

Eleonora Mitrofanova, Oroszország nagykövete szerint “a helyzet Koszovóban nem stabil. A jelöltség megvizsgálása korai volt” – tette hozzá az orosz nagykövet, aki bírálta az ENSZ szakosított szervezetének “politizálódását” – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik