Nagyvilág

Hurrikán pusztított a félsivatagi szigeten

Szokotra egzotikus sziget, flórája és faunája egyedülálló. Egy csepp eső is ritka errefelé, de most egy egész trópusi vihart kapnak, ami halad a jemeni sivatag felé. Megőrült az éghajlat.

Ritka trópusi ciklon pusztított a dél-jemeni Szokotra szigeten hétfőn. A hurrikán erejű széllökések miatt hárman meghaltak és több tucatnyian megsérültek – mondták a helyi hatóságok és lakosok. A károkról eddig nem hitelesített amatőr kép- és videófelvételek láttak napvilágot. A felvételeken a tartományi székhely, Hadibu utcáin özönvízszerű jeleneteket lehetett látni.

Az Arab-tengeren lévő 50 ezer lakosú sziget több száz, a világon máshol nem található, egyedi növényfajnak ad otthont. Csekély a valószínűsége, hogy a lakók segítséget kapnak a polgárháború dúlta jemeni szárazföldről. Az Arab-félsziget legszegényebb államában hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita húti lázadók és az előlük külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői.

Chapala pusztít

Az amerikai haditengerészet viharmegfigyelő központjának adatai szerint a Chapala nevű ciklon 240 km/óra erejű maximális széllökésekkel érkezett, ami 4-es kategóriájú hurrikánnak lenne minősíthető. A többnyire forró és száraz éghajlatú szigetet évtizedek óta nem érte ilyen erejű vihar – mondták jemeni tisztviselők.

A központ adatai szerint a ciklon legerősebb része al-Mukallától nyugatra érheti el a jemeni szárazföldet. A kikötővárost még áprilisban adták fel a kormánycsapatok, és azóta egy törzsi tanács irányítja al-Kaida szélsőségesek támogatásával. A helyiek aggodalmukat fejezték ki, hogy a jelenlegi körülmények között a hatóságok nem tudnak majd a viharkárok miatt intézkedni. Egy helyi szerint a tengerszint már most kilenc méterrel emelkedett, és lerombolta al-Mukalla tengerparti részét.

Többen elhagyták otthonaikat és az iskolákban kerestek menedéket, és nem érkezik segítség se a törzsi tanácstól, se az al-Kaidától, a helyzet pedig valóban hajmeresztő – mondta a kikötőváros egyik lakója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik