Nagyvilág

Megint sikerült egy kórházat lebombázni

jemen bomba (Array)
jemen bomba (Array)
Ugyanaz a szervezet kapott légitámadást, ami Afganisztánban is korábban, de ezúttal nem az amerikaiak, hanem a szaúdiak voltak az elkövetők.

A történelem ismétli önmagát: ismét az Orvosok Határok Nélkül egy kórházát érte bombatalálat – írja az NBC News. A légitámadás a közel-keleti káosz jemeni hadszínterén érte a kórházat, ezúttal azonban nem az amerikai erők, hanem a szaúdiak dobtak le robbanóanyagot.

A légitámadást Szaada tartományban hajtották végre még hétfőn délelőtt, 10:30 körül. Mindössze egy könnyű sérülttel megúszták, mindenki időben ki tudott menekülni. A dolog azért felháborító, mert megosztották a szaúdi hadsereggel a kórház koordinátáit, és a tetőre is felpingálták a szervezet jelét, szóval láthatták a pilóták, milyen célpontra vetnek bombát.

A légitámadást Ban Kimun ENSZ-főtitkár is elítélte, pártatlan vizsgálatra szólítva fel a koalíciós erőket. Kiemelte, hogy a kórházak és az egészségügyi személyzet kiemelten védettek a nemzetközi jogban.

A szervezet afganisztáni, kunduzi kórháza nem volt ilyen szerencsés, október 3-án 30-an haltak meg, amikor az amerikai légierő porrá bombázta az épületet.

Eközben Jemenben szakadatlanul tombol a háború: a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció a száműzött jemeni kormányt akarja visszaültetni a hatalomba, miközben a síita húti felkelők Irán segítségével próbálnak előretörni. Az arab koalíció gépei nem nagyon válogatnak a célpontok között, szeptemberben egy esküvőre dobtak bombákat, 131 ember halálát okozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik