Nagyvilág

Magyarország is segít a diszkótűz sérültjein

Már 41 halottja van a bukaresti tűznek. Az időjárás-változás is tehet róla, hogy egy nap alatt kilenc sérült hunyt el. Csomó külföldi ország vesz át sérülteket.

Több mint egy héttel a tragédia után a bukaresti tűzvész további kilenc sérültje halt meg szombaton, ezzel 41-re emelkedett az áldozatok száma. Több sérültet külföldi kórházak vettek át.

Szombatra virradóra a tűzvész 16 súlyos sérültjét két – kórházzá alakított – katonai repülőgéppel Rotterdamba, illetve Brüsszelbe vitték. A Hollandiába szállított sérültek közül ketten a repülő földet érése után meghaltak. A nap folyamán hét sebesült a bukaresti kórházakban halt meg. Szombaton további két embert vittek a SMURD mentőszolgálat repülői Bécsbe. Vasárnap a SMURD gépeit Norvégiába és Finnországba indítják egy-egy sérülttel.

A román állam állja a költségeket

Sorin Cimpeanu ideiglenes miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a román kormány minden külföldi kórházakba küldött sérült kezelésének költségét, valamint egy-egy hozzátartozójuk külföldi szállásköltségét és ellátását fedezi, függetlenül attól, hogy milyen hosszú időszakról van szó. Az ilyen súlyos égési sérülések esetében páciensenként 100-150 ezer eurós kezelési költséggel lehet számolni, így a tragédia sebesültjeinek kezelési költsége 13-15 millió euróra emelkedhet, amit főleg a kormány tartalékalapjából fedeznek – közölte.

Szombat reggel a tragédia 107 füstmérgezést és égési sérüléseket szenvedett sebesültjét ápolták bukaresti kórházakban, közülük 48-nak az állapota életveszélyes. Az ideiglenes kormányfő szerint vasárnap Romániába érkezik egy francia, hétfőn pedig egy német orvoscsapat, hogy felmérjék egyes sérültek átvételének lehetőségét. Hozzátette, valószínűleg Nagy-Britannia is vállalja néhány ember kezelését.

A magyarok öt sérültet vállalnak át

Az érintett bukaresti kórházigazgatókkal és az egészségügyi miniszterrel közösen tartott szombati tájékoztató végén Cimpeanu bejelentette: a sajtóértekezlet közben értesült arról, hogy Magyarország is felajánlotta segítéségét. A magyar honvédelmi miniszter felajánlása szerint Budapest a bukaresti tűzvész öt sérültjének kezelését tudná átvenni – közölte a román ideiglenes miniszterelnök.

A bukaresti Colectiv-klubban október 30-án egy rock-koncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak időben kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen meghaltak, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.

Miért haltak ma meg ennyien?

Hatan az első négy napon haltak bele sérüléseikbe, majd napokig nem volt újabb áldozat, a nyolcadik napon azonban további kilenc sérült hunyt el. Az orvosok már korábban figyelmeztették a közvéleményt, hogy súlyos égési sérüléseknél az első hét után kritikus időszak következik, amikor szövődmények léphetnek fel. A szombaton történt halálesetek a légköri viszonyok változásával is összefüggésben állhatnak, Bukarestben ugyanis a korábbi derült időt párás, ködös időjárás váltotta fel – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik