Nagyvilág
Romanians protest against the political class and Romanian authorities during the second day of protest in Bucharest November 4, 2015 after Romanian Prime Minister Victor Ponta announced his resignation. The march was initiated on social media as a protest against the death of more than 30 people and nearly 200 injured in a fire, which took place on October 30, 2015 evening at "Colectiv" club during a music concert , where at that time there were hundreds people. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU

Ponta lemondása után még többen tüntettek Bukarestben, mint előtte

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 11. 05. 07:56

A miniszterelnök távozása csak a kezdet, teljes politikai reform kell – vélik a korrupció ellen fellázadt demonstrálók.

Kedden mintegy húszezren verődtek össze spontán tüntetésre Bukarestben annak nyomán, hogy pénteken este 32 ember halt meg egy tűzben, amit egy szórakozóhelyen a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása okozott. A tüntetők a mindent átszövő korrupciót okolták, az események hatására végül szerdán lemondott Victor Ponta miniszterelnök, aki hónapok óta korrupciós botrányban érintett. A belügyminiszter és a kerületi polgármester is távozott tisztségéből.

De Ponta lemondása után szerdán még többen, legalább harmincezren gyűltek össze a román fővárosban, előrehozott választást és politikai reformot követelve – számolt be a BBC. A tüntetők az Egyetem téren gyűltek össze, ami általában a kormányellenes tüntetések kiindulópontja, majd a parlamenthez vonultak, útközben azt skandálva: „Ne féljetek, fellázad az ország”. Transzparenseiken egyebek mellett a „Le a politikusmaffiával” felirat volt olvasható. Az egyik táblán attól a zenekartól, a Goodbye to Gravity-től is idéztek, amelynek koncertjén a tragédia történt: “Baszd meg az összes bűnös korrupciódat, ami az eszmélésünk óta jelen van” – ez látható a fenti fotón.

A tiltakozók szerint Ponta lemondása csak a kezdete a politikai elit átformálásának. Hasonló tüntetések voltak Kolozsváron, Temesváron és Konstancában is.

Klaus Iohannis államfő egyáltalán nem igyekezett csillapítani a tüntetőket, szerinte mindent elsöprő változásra van szükség a román politikában a történtek után. Méltatta a keddi tüntetést és kijelentette: a pénteki tragédia zsigerileg hatott a nemzetre. Iohannis bejelentette, hogy csütörtökön tárgyalni fog a parlamenti erőkkel új miniszterelnök kinevezéséről és új kormány alakításáról.

A következő parlamenti választásra jövő decemberben kerül sor, addig feltehetően Ponta pártja, a Szociáldemokrata Párt a kormánykoalícióban marad. Koalíciós partnerük, a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség is a koalíció fenntartása mellett van, így a jelenlegi kormányerők parlamenti többsége megmaradhat.

A tűzesettel kapcsolatban eddig három személyt, a Colectiv klub tulajdonosait tartóztatták le, a vádpontok között szerepel, hogy túlzsúfolt volt a hely, nem volt megfelelő számú vészkijárat és feltehetően nem is volt engedélyük ilyen méretű rendezvény megtartására.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Side view of silver autonomous car on abstract background. 3D rendering image.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.