Nagyvilág

Robbantottak a Sínai-félszigeten, rendőrök az áldozatok

Egyes források szerint 3, mások szerint 12 halottja van az egyiptomi merényletnek. Kezd kicsúszni a hatóságok kezei közül a félsziget.

Robbantásos merényletet követtek el szerda reggel Egyiptomban, a Sínai-félsziget északi részén, el-Arís városában egy rendőrtiszti klub előtt. Az első jelentések szerint három, de egyes források szerint több mint tizenkét rendőr vesztette életét.

A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam egyiptomi ága jelentkezett, közleménye szerint a helyi törzsek női tagjainak bebörtönzését torolta meg az akcióval. A Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) milícia szerint egy Abu Aísa nevű öngyilkos merénylő követte el a tettet. A MENA hírügynökség is öngyilkos merénylő robbantásáról ír, aminek legalább három halálos áldozata van.

A legtöbb hírforrás autóba rejtett pokolgépet említ, ezzel szemben az al-Vafd helyi lap szerint egy kezdetleges robbanószerkezet lépett működésbe egy rendőröket szállító buszon. A detonáció szerintük a rendőrtiszti klub épülete előtt történt, és több mint tizenkét rendőrrel végzett. Az al-Vafd úgy tudja, hogy a terrorakciónak húsz sebesültje is van, köztük öt polgári személy – írja az MTI.

A Sínain egyre rosszabb a biztonsági helyzet. A térséget korábban katonai övezetté nyilvánították, de így is lezuhant ott egy orosz utasszállító, több mint 200 halottat hagyva maga után. A katasztrófáért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, bár még nem bizonyosodott be, hogy műszaki hiba vagy rakéta okozta-e a tragédiát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik