Nagyvilág

Román államfő: „Nem hagyhatjuk a korrupciót addig terjeszkedni, amíg öl”

A bukaresti tűzvész után Klaus Iohannis arra szólította fel Románia polgárait, hogy kérjék számon a hatóságoktól a közügyek felelősségteljes intézését.

„Nem hagyhatjuk a korrupciót addig terjeszkedni, amíg öl” – mondta vasárnap esti tévébeszédében Klaus Iohannis román államfő a péntek esti bukaresti tűzvész tanulságát levonva. A médiában tényként kezelik, hogy a tűzvédelmi szabályok kijátszása, valamint a működési engedélyt kiadó polgármesteri hivatal hanyagsága vezetett a tragédiához.

Iohannis megköszönte és példaként állította Románia polgárai elé, hogy hívás nélkül siettek segíteni orvosok és ápolók, egyetemisták százai ajánlkoztak önkéntes munkára és bukarestiek ezrei mentek vért adni. Az államfő arra kérte az embereket, hogy legyenek aktív, a közügyekben részt vevő tagjai a társadalomnak és kérjék számon a hatóságoktól a közügyek felelősségteljes intézését.

Europress
Europress

Több százan szórakoztak abban a bukaresti klubban, ahol egy koncert alatt tűz ütött ki, az emberek egyetlen kijáraton menekültek. 26-an a helyszínen meghaltak, 150 embert égési sérülésekkel és füstmérgezéssel vittek kórházba. Vasárnap estig további négy ember halt bele sérüléseibe.

Raed Arafat belügyi államtitkár-helyettes figyelmeztetett: a román előírások szerint egy ekkora teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, és a mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket. Ráadásul a hangszigetelés, feltehetőleg spórolásból, gyúlékony anyagból készült. A román hírtelevíziókban megszólaltatott elemzők azt valószínűsítik, hogy az illetékesek csúszópénz ellenében hunytak szemet a szabálytalanságok felett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik