Külföld

Német koalíciós válság: a CDU alelnöke nem forgolódik álmatlanul

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 29. 14:54

Julia Klöckner szerint nem bomlik fel a nagykoalíció Németországban a menekültpolitika miatt, és a CSU több befolyásos politikusa is hasonlóan vélekedett.

Julia Klöckner, a CDU Rajna-vidék-Pfalz tartományi szervezetének vezetője, a párt egyik alelnöke a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta, hogy nem forgolódik ágyában álmatlanul éjszaka Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnökének kijelentései miatt.

Hatalmas bizalmi válság” keletkezne, ha a koalíció a menekültpolitika miatt felbomlana, de nem kell ettől tartani. “Induljon ki abból, hogy hétfőn is tudósíthat a nagykoalícióról

– mondta Julia Klöckner a ZDF műsorvezetőjének, utalva arra, hogy a koalíciós pártok vezetői a hétvégén tárgyalnak majd a menekültpolitika körüli vitatott kérdésekről.

A politikus szerint a CDU/CSU és a pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) megegyezésre jutnak a tranzitzónák ügyében. Az ország menekültbefogadó kapacitásának felső határa körüli vitáról azt mondta: “talán nincs számszerű felső határ, amelyet ma ki lehet jelölni, de van egy tényleges felső határ”. Ezt számos tényező, például az önkéntesek teherbíró képessége és a rendelkezésre álló férőhelyek száma határozza meg.

Nem fenyegetés, segélykiáltás

Manferd Weber, a CSU elnökségi tagja, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy Horst Seehofer kijelentései nem fenyegetést jelentenek, hanem “segélykiáltást”.

Szerinte a koalíció felbontása nincs napirenden, és nem is alkalmas az idő ilyesmiről vitatkozni, mert “meg kell oldani a problémákat”. A menekülthullám annyira erős, hogy “sem Bajorország, sem Németország nem tudja elviselni”, az áradatot pedig csak az uniós külső határ ellenőrzésének erősítésével csillapítani, és ehhez együttműködésre van szükség Törökországgal. A koalíciós pártok vezetőinek hétvégi találkozóin ezekről a kérdésekről kell tárgyalni – mondta Manfred Weber.

A CSU parlamenti (Bundestag-) csoportjának vezetője, Gerda Hasselfeldt a Süddeutsche Zeitung című lapnak azt mondta, hogy pártja “nap mint nap harcol” a menedékkérők áradatának korlátozásáért. Ennek a küzdelemnek a sikeréhez pedig a CDU-val kötött frakciószövetség felmondása és a CSU-s miniszterek visszahívása “nem segítene hozzá, ezért nem is veszi ezt fontolóra senki”.

1976 óta nem volt ilyen nehéz a helyzet

A Bild című lap szerdán arról írt, hogy a CSU-ban mérlegelik ezt a két lehetőséget, Horst Seehofer pedig a CSU bajor tartományi gyűlésben (Landtag) működő képviselőcsoportjának müncheni ülése után újságíróknak nyilatkozva nem adott egyértelmű választ a pártszövetség és a koalíció esetleges felbontására vonatkozó kérdésekre. Csupán annyit mondott, hogy a CSU ugyan megállapodást szeretne, de “mindenre felkészült, jogilag és politikailag” minden eshetőséget megvizsgált.

Markus Söder bajor pénzügyminiszter pedig a Süddeutsche Zeitungnak azt mondta, hogy a mostani “a legnehezebb helyzet a CDU és a CSU viszonyában 1976 óta”. Ezzel arra utalt, hogy 1976 novemberében a CSU Bundestag-beli csoportja felmondta a frakciószövetséget a CDU-val, mert az elveszített választás után kibékíthetetlennek tűnő nézeteltérések alakultak ki az ellenzékben követendő politikáról. A szövetséget végül csak hetekig tartó tárgyalások révén sikerült helyreállítani.

A 630 tagú Bundestagban a CDU/CSU frakciószövetségnek 310 tagja van. Ebből 56 képviselő tartozik a CSU-hoz, és 254 a CDU-hoz. A harmadik koalíciós pártnak, az SPD-nek 193 képviselője van. Amennyiben a CSU esetleg távozik a koalícióból, a CDU és az SPD kényelmes többségre – 447 képviselőre – támaszkodó kormányt tudna alakítani.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.