Nagyvilág

Leteremtette az osztrákokat a német belügyminiszter

Az osztrák kancellár szerint nem mindegy, hogy határkerítést épít valaki, vagy „kaput oldalsó szárnyakkal”.

Németország elvárja Ausztriától, hogy azonnal hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy egyeztetés nélkül hordanak menekülteket a német határra. Thomas de Maiziere belügyminiszter azt mondta: az osztrák hatóságok az éj leple alatt, külön értesítés nélkül vitték az embereket „bizonyos helyekre”, akik aztán felkészületlenül, felügyelet nélkül jöttek a német határra. A két ország képviselői intenzív megbeszéléseket folytattak ez ügyben, Ausztria pedig ígéretet tett arra, hogy visszatér a korábban folytatott együttműködéshez – mondta de Maiziere.

Eközben Werner Faymann osztrák kancellár arról beszélt, hogy a menekültáradat ellenőrzéséhez nem határzárra, hanem határozottabb szabályozásra van szükség. Azt ugyanakkor nem tagadták, hogy szükség van a határtérség műszaki biztosítására, utalva arra, hogy Ausztria déli határrészén is építkezésekbe kezdtek. Az osztrák belügyminiszter elismerte, hogy kerítést emelnek, mint mondta, azzal a céllal, hogy rendezetten érkezzenek az emberek az országba. Faymann szerint azonban különbséget kell tenni aközött, hogy valaki határkerítést, vagy „kaput épít oldalsó szárnyakkal”.

Reinhold Mitterlehner alkancellár szerint az államnak meg kell mutatnia, hogy képes cselekedni és nem csupán tehetetlenül nézni, ahogy az emberek áramlanak át a határon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik