Külföld

Indulhat az egyezkedés az EU-s költségvetésről

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 28. 17:26

Miután az Európai Parlament elfogadta szerdán a saját javaslatát az Európai Unió jövő évi költségvetéséről, az EP által végrehajtott módosítások pedig a tagállamok kormányait tömörítő miniszteri tanács számára nem elfogadhatóak, egyeztetés kezdődik a két intézmény között, melyek célja az EP és a tanács változatainak összebékítése.

A tanács közleményben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az EP jelentősen túllépte azokat a keretszámokat, amelyeket az állam-, illetve kormányfők fektettek le 2013 elején a 2014 és 2020 közötti pénzügyi időszakra vonatkozólag.

A tanács szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni a korábban meghozott döntéseket, amelyek gátat szabnak a költekezésnek, valamint a tagállamokra nehezedő pénzügyi nyomástól és költségvetési korlátoktól sem szabad eltekinteni.

“Emellett bölcs dolog volna pénzügyi tartalékot képezni váratlan események és pénzügyi szükséghelyzetek esetére, ezért (a tanács) arra kéri a parlamentet, tegyen különbséget a kívánatos és az elengedhetetlen intézkedések között” – tudatta közleményében a tanács.

Három fideszes EP-képviselő, Deutsch Tamás, Deli Andor és Erdős Norbert szintén közleményben tudatta: az EP a tanácsnál 4,2 euróval több kötelezettségvállalást és 4,3 milliárd euróval több kifizetést tenne lehetővé jövőre az uniós költségvetés számára.

Az Európai Parlament kiemelten támogatja azon összegek emelését, amelyek hozzájárulhatnak a migrációs válság megoldásához, tudatták a politikusok. Az EP szerint az uniónak jövőre 157,4 milliárd euró értékben kellene kötelezettségeket vállalnia, és 146,4 milliárd eurót kellene kifizetnie.

A fideszes politikusok emellett azt is fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy Magyarország a jövő évi uniós költségvetés egyik nyertese.

Deutsch hangsúlyozta, hogy sikerült megvédeni a kohéziós pénzeket, mert már a költségvetési bizottság is nagy arányban leszavazta azokat a javaslatokat, amelyek 20 százalékkal csökkentették volna a kvótákat ellenző országoknak a regionális alapból járó forrásokat.

A vajdasági Deli Andor arra hívta fel a figyelmet, hogy a tanács a tagjelölteknek, így Szerbiának és közvetetten a Vajdaságnak is folyósított előcsatlakozási alapot is megvágta volna, de a fideszes küldöttség javaslataival sikerült emelni az erre fordítandó összegeket.

Erdős Norbert azt emelte ki, hogy az EP a magyar érdekekkel összhangban igyekszik megvédeni a mezőgazdasági forrásokat a tanács által indítványozott csökkentéstől.

Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának képviselője, és Gál Kinga fideszes EP-képviselő azt tudatta: a költségvetés parlamenti változatának megszavazásával a támogatandó projektek listáját is elfogadta a parlament, s ezek között kettejük Sokszínű Európa elnevezésű projektje is szerepel.

A javaslat lényege, hogy többnyelvű kulturális, oktatási és képzési céllal létrejövő programok kapjanak támogatást, olyan európai régiókban, ahol a nemzeti kisebbségek jogai máig a háttérbe szorulnak – közölte Gál és Csáky.

Az EP és a tanács egyeztetésein három hét áll rendelkezésre, hogy nézeteltéréseiket, a költségvetési vágyakat és a pénzügyi lehetőségeket összhangba hozzák. Ha sikerül megállapodni, akkor az EP-nek és a tanácsnak azonos formában kell elfogadnia a kompromisszumos költségvetést, hogy megszülethessen az Európai Unió 2016-os büdzséje.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.