Külföld

Betoppant Székelyföldre az amerikai attasé

24.hu
24.hu

2015. 10. 28. 15:11

Azért utazott a nagykövetség diplomatája Sepsiszentgyörgyre, hogy körülnézzen, tényleg elnyomják-e a magyarokat és autonómiatörekvéseiket.
Korábban a témában:

Sepsiszentgyörgyön tájékozódott a székelyföldi helyzetről Matthew B. Jones, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének politikai attaséja – írta szerdán a Maszol.ro erdélyi hírportál. A diplomatával kedden folytatott megbeszéléseket Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke, de Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is beszélt egy szerdai sajtótájékoztatón a társalgásról.

Az elöljárók a székely szimbólumok és magyar nyelv használatával kapcsolatos gondokról, az autonómiatörekvésekről, az egykor államosított ingatlanok visszaszolgáltatásának elakadásáról és a térség gazdasági helyzetéről tájékoztatták a diplomatát – közölte a portál.

Tamás szerint elmondták, hogy a rendszerváltás óta eltelt 25 év alatt a nyelvi jogok elfogadtatásán túl nem történt előrelépés a magyar közösség helyzetében. Ismertették az államot képviselő prefektusok túlkapásait, a Székelyföldet évtizedek óta sújtó gazdasági bojkottot, az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatási folyamatának elakadását és a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásával kapcsolatos jogi visszaéléseket. A megyei önkormányzat vezetője közölte, kérték az Egyesült Államok támogatását a román-magyar párbeszéd újraindításához, hogy megnyugtató módon rendeződhessenek az erdélyi magyar ügyek.

Antal szerint a diplomatát elsősorban az érdekelte, hogyan látják a román-magyar viszonyt és az autonómia kérdését. Elmondták, hogy Románia EU- és NATO-csatlakozása óta nem nehezedik már külső kényszer az országra, ezért a korábbi kedvező folyamatok lelassultak vagy teljesen leálltak.

Antal emlékeztetett rá, hogy Romániába hosszú idő után neveztek ki új amerikai nagykövetet és politikai attasét, és úgy vélte, a diplomatáknak meghatározó szerepük lesz a romániai demokrácia alakításában. A találkozó végén Antal és Tamás székely zászlót adott ajándékba Jones-nak, amit szerintük ő örömmel elfogadott – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.