Külföld
Budapest, 2015. október 24.
Résztvevõk állják körbe az õrtüzet a Gyújtsunk jelképes õrtüzet Székelyföldért! elnevezésû megemlékezésen a XXII. kerületi Tóth József utcában 2015. október 24-én. Ezen a napon este Székelyföld peremtelepülésein több száz helyszínen gyújtottak õrtüzet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tiltakozó akciója keretében a régió önkormányzási jogát követelve.
MTI Fotó: Marjai János

Kigyúlt a Székelyföld határát jelző tűzözön

24.hu
24.hu

2015. 10. 24. 18:50

Fáklyákkal és fényszórókkal jelölik ki Székelyföld határait a szombati akció keretében. Így szeretne a magyar nyelvű régió önrendelkezést kicsikarni a román államtól.
Korábban a témában:

A Székelyföld határán lévő településeken több száz helyszínen gyújtottak őrtüzet szombat este a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tiltakozó akciója miatt a régió önkormányzási jogát követelve.

A tömegrendezvény Székelyföld 68 peremtelepülésén kezdődött egy időben ökumenikus istentisztelettel, aminek végén felolvasták a demonstráció kiáltványát, és a résztvevők kivonultak a környező magaslatokra őrtüzeket gyújtani, illetve a kocsik fényszóróját tükrökkel az ég felé irányítani.

Önrendelkezést!

Kinyilvánították, hogy a határok kivilágításával kívánják a román kormány és a világ tudomására hozni, hogy Székelyföld létezik, és élni akar az önrendelkezés jogával.

E jog alapján követeljük Székelyföld államon belüli önkormányzását! Ragaszkodunk a nyolc székely széket és 153 önkormányzatot magába foglaló Székelyföld határaihoz, amelyet a helyi közösségek népszavazása tesz majd véglegessé

– áll a kiáltványban, melyet a Maros megyei Lukafalván (Gheorghe Doja) Izsák Balázs SZNT-elnök olvasott fel az MTI szerint.

Van egy nép a Kárpátok kanyarulatában, amely szabadon és békében akar élni, szabadon akarja használni anyanyelvét, és maga akar dönteni a saját sorsáról szülőföldjén. (…) Követeljük, hogy az Európában gyakorolt normák érvényesüljenek és a Székely Nép – Európa autonóm közösségeihez hasonlóan – megélhesse önrendelkezését Székelyföld autonómiája révén. Azt az Európai Unióban elfogadott elvet kell irányadónak tekinteni, amelynek megfelelően, a régiókat nem kijelölni, hanem elismerni kell

– fogalmazott a kiáltvány. A dokumentum kinyilvánította: Székelyföld autonómiája a teljes és tényleges jogegyenlőség garanciáját biztosítja a régió minden lakójának nemzeti, etnikai, nyelvi hovatartozásától függetlenül. Azt is kijelenti, hogy Székelyföldnek önálló fejlesztési régiót is kell alkotnia.

Párbeszéd kell

A kiáltvány párbeszédre szólította fel Románia kormányát, Magyarország kormányát pedig arra kérte, hogy szerezzen érvényt a két ország közötti alapszerződés 15/9. cikkelyének. Ebben a felek azt vállalták, hogy tartózkodnak az olyan intézkedésektől, amik a régiók etnikai arányait megváltoztatva arra irányulnak, hogy korlátozzák a kisebbségek jogait.

A lukafalvi demonstráción Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke közvetítette a partiumi magyarok szolidaritását. Tőkés szerint “olyan időket élünk, amikor meg kell gyújtani a lármafákat”. Reményik Sándor költőt idézve mondta: “egy lángot adok, ápold, add tovább”. A lukafalvi templommal szemközti területen meggyújtott őrtüzet többszáz fős tömeg állta körül. Sokan székely és magyar zászlót lengettek, a székely és a magyar himnusz eléneklése után népdalok éneklésébe kezdtek.

Hatalmas hír

Az LMP is részt vesz a tiltakozáson. Közleményük szerint Vida Attila, az országos elnökség titkára,  Lengyel Szilvia és Keresztes László Lóránt elnökségi tagok, valamint Takács Péter nemzetpolitikai titkár Gyergyószentmiklóson csatlakoznak a demonstrációhoz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.