Külföld
lengyelek(1)(1)(960x640).jpg (lengyelek, )

Kezét vesztett óriás lett Lengyelország

24.hu
24.hu

2015. 10. 27. 06:09

Legalábbis a hatalmasat zakózó baloldal szerint. Csöpögnek a hivatalos eredmények, de az még rizikós, a Kaczynski-párt alakíthat-e többségi kormányt, vagy jöhetnek a koalíciós tárgyalások.
Korábban a témában:

A nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) győzött a vasárnapi lengyel parlamenti választásokon, a törvényhozás alsóházába, a szejmbe pedig öt párt került be – derül ki a szavazatszámláláson alapuló előzetes eredményekből, amiket hétfő este ismertetett az országos választási bizottság (PKW).

A PKW által közölt eredmények hasonlóak az Ipsos közvéleménykutató által végzett, hétfőre virradó éjjel lehozott exit pollokhoz. A PiS a becsléseknél egy hajszálnyival kevesebbet, a szavazatok 37,58 százalékát, míg a nyolc éve kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) a becsléseknél fél százalékkal többet: a voksok 24,09 százalékát szerezte meg, így a fő ellenzéki erővé válik a törvényhozásban.

Mandátumot nyert a szavazatok 8,81 százalékát megszerző jobboldali Kukiz’15 mozgalom, az 7,6 százalékos eredményt elérő újliberális Nowoczesna (Modern) párt, valamint az eddigi kormánykoalíció kisebbik tagja, a Lengyel Parasztpárt (PSL) is a maga 5,13 százalékos eredményével.

Buktak még

Szorosan az 5 százalékos bejutási küszöb alatt végzett a jobboldali-populista KORWiN (4,76 százalék), valamint az Egyesült Baloldal (ZL), amit a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD), az új baloldalhoz sorolt Te Mozgalmad (TR) és több kisebb baloldali tömörülés alkot. A ZL a szavazatok 7,55 százalékát nyerte el, de mivel koalíció, így a 8 százalékos bejutási küszöb vonatkozott rá.

A PiS a 100 fős parlamenti felsőházban, a szenátusban is szilárd többséggel rendelkezik, az előzetes eredmények szerint 58 mandátumot tudhat magáénak. A nemzeti konzervatívok győztek a hagyományosan inkább a PO-ra szavazó lengyel fővárosban, Varsóban is, ahol a pártlisták élén Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, és Ewa Kopacz eddigi kormányfő álltak.

Necces helyzet

A Twitteren az eredményhirdetés után Norbert Maliszewski neves politológus a nem hivatalos átszámításait közölte, miszerint a PiS 230 mandátumot szerzett. Ez kevesebb az exit pollok alapján számított 232 mandátumnál, ami – egyetlen mandátum hiányában – nem teszi lehetővé az önálló kormányalakítást. Az Onet.pl hírportálon közölt más számítások viszont a parlamenti többséget biztosító 235 mandátumról beszélnek. A választások hivatalos végeredményét és a mandátumok pontos megoszlását a PKW azonban csak kedd délutánra ígérte.

Az előzetes eredmények miatt a PSL két ismert politikusa, Janusz Piechocinski eddigi kormányfőhelyettes és gazdasági miniszter, valamint Waldemar Pawlak – aki 1992-ben, valamint 1993 és 1995 között volt kormányfő – többé nem foglal el képviselői helyet a törvényhozásban. Pawlak a szenátusi választásokon indult.

A pártok hétfőn elkezdték a kampány kiértékelését. A TVN24 hírcsatorna szerint kedden a PO vezetése ül össze, a párton belül egyre többen Kopacznak a pártelnöki posztról való leváltását követelik. A lengyel baloldalnak a parlamentből való kiszorulásáról hétfő este Leszek Miller, az SLD elnöke kijelentette: “a baloldal nélküli szejm olyan, mint a balkezét nélkülöző balkezes”. Miller megerősítette a választások előtt bejelentett döntését: a párt tervezett tisztújításán nem pályázik elnöki posztra – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.