Nagyvilág

Lengyel választás: „a fővonal egy árban úszik a szélsőségekkel”

A lengyel kormány irányváltása Orbánnál is nagyobb hatással lehet Európára – figyelmeztet a francia Le Monde.

A nemzeti konzervatívok győzelme a lengyelországi választáson olyan ideológiai és politikai fordulat, mely Európa számára is nehéz következményeket tartogathat – írja a francia Le Monde. A lap szerint az eredmény egyértelműen a jobboldal és a nemzeti értékek felé történő eltolódást mutatja. Az EU hatodik legnagyobb országaként ráadásul Lengyelországnak európai ambíciói vannak, az új lengyel kormány irányváltásai pedig nagyobb hatással lesznek az európai színtéren, mint a kis Magyarországé, melynek miniszterelnöke, Orbán Viktor sok fejfájást okozott Brüsszelben – írták. Abban ugyanakkor érdemes reménykedni, hogy az új lengyel vezetők az EU-ban pragmatikusabbak lesznek, mint azt választási beszédeik sejtetni engedték, de az európai partnereknek határozottan ellen kell állniuk az európai alapértékek megkérdőjelezésének – figyelmeztet a lap.

A cseh Mladá Fronta Dnes szerint Lengyelország nyolc éven át olyan szomszédja és barátja volt Csehországnak, melyet büszkén lehetett vállalni és fel lehetett nézni rá, de ez a nyugatbarát, liberális, világi, bár keresztény gyökereit komolyan vevő Lengyelország már a múlté. Jaroslaw Kaczynski Lengyelországa sokkal bonyolultabb lesz, ugyanakkor a hatalom átvételéhez elegendő volt a lengyel választók mintegy húsz százalékának támogatása is. Kaczynski ekkora támogatottság mellett is gyökeres fordulatot tervez, megerősítené a vallás szerepét az állam életében, módosítana a Nyugat-Európához való hozzáálláson és olykor nehéz lesz majd vállalni, mint közeli szövetségest. Bízni kell abban, hogy Csehország a jövőben is olyan állam marad, ahol az ideiglenesen legyőzött nyugatbarát lengyelek, a választók négyötöde ihletet és reményt kereshetnek – írják.

A pozsonyi Pravda a visegrádi négyek oldaláról vizsgálja a lengyel nemzeti konzervatív győzelmet: emlékeztetnek, hogy Magyarországon Orbán Viktor Európa keresztény értékeit védi, Csehországban Milos Zeman államfő az iszlám ellen ágál, Szlovákiában a kormánypárt nem létező inváziótól óv, az új lengyel vezetők pedig „megvédenék országukat a trópusi betegségektől”. A fővonal megadja magát és egy árban úszik a szélsőségekkel – áll az írásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik