Külföld
Migrants wait to enter Croatia from the Serbia-Croatia border, near the western Serbian village of Berkasovo, on October 19, 2015. Long lines have formed on Croatia's border with Serbia. Several hundred people remained stuck there on October 19 morning, after having spent the night in rain and cold weather. Earlier on OCtober 18, 2015, migrants were forced to sit for several hours in about 50 buses stuck in Serbia near the border after Croatia stopped allowing any crossings. They later resumed, but at a much slower pace than before. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Rendkívüli migrációs csúcsra utazik Orbán Brüsszelbe

24.hu
24.hu

2015. 10. 25. 07:00

Rendkívüli miniszterelnöki csúcstalálkozót tartanak vasárnap Brüsszelben:  az összejövetelt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hívta össze, és arra a nyugat-balkáni migrációban érintett országok vezetőit, köztük a magyar miniszterelnököt hívta meg. A brüsszeli találkozó célja a bizottság közleménye szerint az, hogy az érintett országok megállapodjanak olyan “operatív következtetésekről”, amelyeket azonnal meg lehet valósítani.

A megbeszélésre Ausztria, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Németország, Görögország, Románia, Szerbia és Szlovénia miniszterelnöke hivatalos még. “A nyugat-balkáni vándorlási útvonalon kibontakozó vészhelyzetre való tekintettel nagyobb együttműködésre, kiterjedtebb egyeztetésre és azonnali operatív cselekvésre van szükség” – húzza alá az  EU-bizottság közleménye.

Értesülések szerint Juncker azt szeretné elérni, hogy a vasárnapi migrációs csúcstalálkozó résztvevői rövid távú intézkedéseket dolgozzanak ki a nyugat-balkáni migrációs válság enyhítésére, amelyeket azonnal meg is lehet valósítani.

Az európai migránsválság kérdésében összehívott vasárnapi csúcstalálkozó előtt Juncker egy német lapnak kijelentette: “A nyugat-balkáni útvonal mentén fekvő országoknak rendezett eljárást és rendezett viszonyokat kell biztosítaniuk.” Az Európai Bizottság elnöke hozzátette: “az Európai Bizottság elvárja, hogy mindenki tartsa magát az érvényes játékszabályokhoz, ha nem akarjuk a schengeni rendszert megkérdőjelezni”. “Minden nap számít, máskülönben hamarosan azt látjuk majd, hogy családok a hideg folyókban gázolva, nyomorúságos körülmények között vesznek oda a Balkánon” – hangsúlyozta.

Juncker a schengeni külső határok szigorúbb ellenőrzése mellett is állást foglalt. “Most arról van szó, hogy lassítsuk a migrációs áradatot és külső határainkat jobban ellenőrizzük.” Egyértelművé kell tenni azt is, hogy azoknak, akik az EU határaihoz érkeznek, de nem nemzetközi védelmet keresve jönnek, “nincs joguk szabadon belépni az EU területére”.

A formális uniós csúcstalálkozók az Európai Unió legfőbb döntéshozó intézményének, az Európai Tanács ülésének számítanak, amelyek összehívása az Európai Tanácsot vezető Donald Tusk joga és feladata, ezért a bizottság a miniszterelnöki csúcsot hivatalosan “vezetői találkozónak” keresztelte el, miután nem az összes uniós tagállam vezetője kapott meghívást, és unión kívüli országokból is érkeznek kormányfők.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.