Nagyvilág

A horvát államfő nem aggódik a szlovén hadsereg bevetése miatt

Egyszerűen védik a schengeni határokat és saját területüket – nyugtatta a kedélyeket Kolinda Grabar-Kitarovic.

Minden országnak joga van úgy megvédenie a határait, ahogy jónak látja – mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő arra reagálva, hogy a szlovén parlament engedélyezte a katonaság kivezénylését a horvát határra. Grabar-Kitarovic reményét fejezte ki, hogy ez nem ront Horvátország és Szlovénia viszonyán.

Az államfő kijelentette: a szlovénok egyszerűen védik a schengeni határokat és saját területüket. „Továbbra is kommunikálnunk kell egymással, mert a migrációs válság összetett probléma, amellyel mindannyian egyformán nézünk szembe és nem tudjuk külön-külön megoldani, csak európai és globális szinten” – mondta.

A szlovén parlament szerda hajnalig tartó maratoni vita után hatalmazta fel a hadsereget arra, hogy segítséget nyújtson a rendőrségnek az országhatárok megvédésében. A katonák a rendőrökkel együtt fognak járőrözni és hozzájuk hasonlóan intézkedhetnek a menedékkérőkkel szemben. Miro Cerar miniszterelnök azt mondta: csak kiigazító intézkedésről van szó, amellyel akkor élnek, ha nagyobb migrációs nyomás nehezedik a határokra. „A katonaság eddig is sikeresen együttműködött a rendőrséggel és logisztikai segítséget nyújtott számára” – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik