Külföld
Budapest, 2015. október 20.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét, az ukrán parlament képviselõjét az Országházban 2015. október 20-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Orbán üzeni: mindenki menjen el szavazni

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 20. 09:26

A miniszterelnök arra kérte kedden az Ukrajnában élő magyarokat, hogy feltétlenül vegyenek részt a hétvégi ukrajnai önkormányzati választásokon, és adják le voksaikat a magyar listákra.

Fontos, hogy a magyarok kellő súllyal, tekintéllyel és jó minőségben legyenek képviselve az önkormányzatokban – mondta a kormányfő újságíróknak, miután Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével tárgyalt az Országházban. Orbán Viktor azokat a magyarokat is buzdította a választási részvételre, akik Ukrajnából Magyarországra jöttek, itt élnek, tanulnak vagy dolgoznak, de joguk van szavazni Ukrajnában.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Ukrajna átalakulófélben van, és “egy átalakulófélben lévő országban minden választásnak nagy jelentősége, esetenként döntő jelentősége lehet”. Szerinte ilyen választás lesz a hétvégén esedékes önkormányzati voksolás is. Kárpátalja támogatásáról szólva azt mondta, a magyar kormánynak nem volt nehéz dolga, mert a kárpátaljai magyar szervezetek, például oktatási intézmények és a KMKSZ, kész terveket tettek le a kabinet asztalára az ottani magyar közösségek segítéséről.

Magyarországon sem könnyű a helyzet, itt is vannak mindig gazdasági nehézségek, de ezeket nem lehet egy napon említeni azokkal a bajokkal, amelyek a kárpátaljai magyarokat meg az ott élő ukránokat nap mint nap gyötrik, fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök Európa fontos régiójának nevezte Kárpátalját, hangsúlyozva, hogy az ukránokkal való barátság, együttélés és együttműködés komoly érték, “szeretnénk ezt fenntartani a jövőben is”. Ezért a magyar kormány olyan programokat is hirdet, amelyek egész Kárpátalja fejlesztését célozzák – közölte. Brenzovics László a megbeszélés után megköszönte a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarságnak nyújtott magyar kormányzati támogatást.

Jelezte, hogy a magyar kabinet döntése nyomán az idén jelentős támogatásban részesültek a kárpátaljai magyar pedagógusok, egészségügyi dolgozók és azok a szülők is, akiknek gyermekei magyar óvodába járnak. Mindez különösen fontos volt, mert az ukrajnai gazdasági válság miatt ezek az intézmények ellehetetlenültek volna, és nagymértékben erősödött volna az értelmiség elvándorlása Kárpátaljáról – mondta a KMKSZ elnöke.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.