Nagyvilág

Királyi pompával fogadták a britek a kínai elnököt

A zsíros üzletek miatti nagy meghunyászkodásra készül a brit kormány a kritikus hangok szerint, holott a kínai acélipar brit állások ezreibe kerül. Biztos, ami biztos, Hszi Csinpinget úgy fogadták, mint anno Barack Obamát.

Királyi pompával fogadták kedden Londonban Hszi Csinping kínai elnököt, aki állami látogatásra, a brit uralkodó vendégeként érkezett feleségével a brit fővárosba. Az elnöki párt szállodájából Károly trónörökös és hitvese, Kamilla cornwalli hercegnő kísérte a fogadtatás helyszínére, a királyi lovas testőrség laktanyájához, ahol II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg, valamint David Cameron miniszterelnök és kormányának több tagja várta a kínai elnököt.

A laktanya felvonulási parkjában, a Horse Guards Parade-en a brit hadsereg 1100 fős alakulata tartott díszszemlét, miközben a közeli Green Parkban 41 díszlövéssel üdvözölték a vendéget. Hszi és a királynő ezután hintón hajtatott a Buckingham-palotához. Az elnöki házaspár keddtől a hivatalos program végéig az első számú londoni királyi palotában lakik.

Ilyen külsőségek közepette legutóbb Barack Obama amerikai elnököt fogadták 2011-ben.

Az Admiralitás és a palota között húzódó, vörös aszfaltjáról híres Mall sugárútnál – ahol a királynő és a kínai elnök hatlovas hintója végighajtatott – több tízezren sorakoztak fel, köztük tüntetők és ellentüntetők. A Mall egyik oldalán az Amnesty International emberi jogi szervezet rendezett demonstrációt azért, mert szerinte a brit kormány a kínai elnökkel tervezett tárgyalásokon nem kívánja szóba hozni az emberi jogok kínai helyzetét.

Adnak az emberi jogoknak is

Philip Hammond brit külügyminiszter ezt határozottan cáfolta. A BBC-nek kedden kijelentette: “közkeletű tévedés”, hogy a Kínával fenntartott kapcsolatokban választani kell az üzleti együttműködés fejlesztése és az emberi jogi aggályok kifejtése között. Hammond szerint a brit fél fel is használja az elnöki látogatás lehetőségét arra, hogy a kínai partnerek számára “kényelmetlen” ügyeket is felvessen.

A tiltakozó demonstrációval szemben, a sugárút másik oldalán Nagy-Britanniában tanuló kínai diákok ezrei tartottak rokonszenvtüntetést Hszi mellett. Az egymással hangpárbajt vívó két csoportot a rendőrség gondosan távol tartotta egymástól.

Acéldömping

Az elnök látogatásának idején a két ország várhatóan 30 milliárd font (csaknem 13 ezer milliárd forint) értékű kereskedelmi és beruházási szerződéscsomagot ír alá. A látogatást beárnyékolja, hogy brit acélipari vállalatok az utóbbi napokban egymás után jelentenek be többezres leépítéseket és gyárbezárásokat arra hivatkozva, hogy nem tudnak versenyezni a dömpingszerűen olcsó kínai acéllal.

A Tata nehézipari csoport épp kedden jelentette be, hogy 1200 alkalmazottat bocsát el angliai és skóciai üzemeiből. A cég azzal indokolta a döntést, hogy a világpiacot elárasztó olcsó kínai acél miatt a mélybe zuhantak az árak. A brit kormány jelezte, hogy David Cameron a kínai acéldömping kérdését is felveti, amikor szerdán a Downing Streeten fogadja a kínai államfőt – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik