Nagyvilág

Óriási lépést tett Kína a bolygó megmentése felé

2015-re nagy nehezen elértük, hogy a világ két vezető nagyhatalma kiegyezett abban, hogy mindannyian elpusztulunk, ha nem csökkentik a kibocsátást. Van remény az év végi történelmi megállapodásra.

A globális felmelegedés megállítására hangyafaroknyi a remény, de ez a hangyafarok épp a két megakibocsátón, az Egyesült Államokon és Kínán áll. A két óriás most megállapodást kötött Amerikában, miután Hszi Csinping kínai elnököt fogadta Barack Obama – írja a Wall Street Journal.

Kína ebben vállalta, hogy 2017-re eléri a kibocsátása csúcsát és a széndioxid-kibocsátást terhelni fogja, miközben 3,1 milliárd dollárral segíti a fejlődő államokat e cél elérésében. Ebbe az Egyesült Államok is beszállt már 3 milliárddal, mivel a cél, hogy az évvégi párizsi klímacsúcson végre áttörést érjen el a világ és megállítsa a mesterséges felmelegedést.

Még az örökké kritikus Greenpeace is kitátotta a száját, a zöld szervezet szerint nagyon drasztikus változás a kínai felajánlás, ami alapjaiban változtathatja meg a játszmát (ráadásul mostantól senki sem mondhatja, hogy a klímaváltozás a nyugati államok mantrája).

Fontos változás lesz Kínában, hogy a 2013-ban hét városban és tartományban bevezetett széndioxidkvóták adásvételét az egész országra kiterjesztik. Ez zöldítésre fogja kényszeríteni a legszennyezőbb iparágakat, mint a papír-, az acél- és a cementipart.

Régóta zajlanak az egyeztetések

A mostani nagy bejelentések persze nem előzmény nélküliek: kínai és amerikai illetékesek hónapok óta tárgyalnak és egyeztetnek, emiatt is gyanús, hogy az elbukott 2009-es koppenhágai klímacsúcs után most születhet megegyezés. Kína nem csoda, hogy rájött, hogy az éghajlat nem játék: a tengerparti, vízszintemelkedésnek kitett területei sűrűn lakottak, a légszennyezés pedig már ezrek, ha nem tízezrek életét követelte.

Novemberben Obama Pekingben járt, akkor bejelentette, hogy kb. 26-28 százalékkal csökkenti az USA a széndioxid kibocsátását 2025-ig a 2005-ös szinthez képest, Kína ugyanezt a célt 2030-ra ígérte. A kínai tartományok már szabályosan versenyeznek, több is bejelentette, hogy 2030 előtt már el akarja érni a kitűzött célt. Már jó úton járnak, az egységnyi szénkibocsátás a GDP-re lebontva (tehát hogy milyen hatékony a gazdaság ökológiailag) az egyharmada volt tavaly a 2005-ösnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik