Nagyvilág

Disznókra pingálta Castróékat, most szabadult a börtönből

Tetszett volna nem két disznóra ráírni a kubai forradalom két dicső vezetőjének nevét, nem kellett volna tíz hónapot karcerben sínylődni!

Tíz hónapot töltött rácsok mögött a kubai El Sexto néven ismert művész, azaz Danilo Maldonado, de végre kiszabadult a börtönből – írja a Washington Post. Maldonado ugyanis merész ötletet agyalt ki: a kommunista országot évtizedek óta irányító Castrók, Fidel és Raúl nevét pingálta disznókra, amiket szabadon akart engedni az utcákon.

Maldonadót tavaly karácsony óta vádemelés nélkül tartották fogva csak azért, mert bohócot akart csinálni a forradalmi vezérekből. Épp a disznókat vitte egy bérelt autóval, amikor elfogták. Emberi jogi csoportok tiltakoztak is a kubai kormány cselekedete ellen, mondván El Sexto tette csak a szólásszabadság megnyilvánulása volt. Az AP-nek mesélt a szabadulásáról:

A börtönben volt ma reggel is, és azt mondták nekem, pakoljam össze a cuccomat és én engedelmeskedtem. Ezután azt mondták, végre szabadon fognak engedni.

A tíz hónapnyi börtön két disznóért megérte neki, megkapta a New York-i Human Rights Foundation nevű emberi jogi alapítvány Václav Havelről elnevezett díját. Szabadulása óta a környék sztárja, jóakarok és nemzetközi újságírók látogatják, Maldonado pedig amerikai vízumot szeretne, hogy fél évet Miamiban pihenjen, mielőtt újult erővel visszatér Kubába bírálni a rendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik