Külföld
TV grab of Cubavision showing Pope Francis (L) speaking with Cuban former president Fidel Castro (R) as they exchange presents in Havana on September 20, 2015. Pope Francis met with Fidel Castro Sunday at the Cuban revolutionary leader's home in Havana after an outdoor mass attended by hundreds of thousands of people on the city's iconic Revolution Square.      AFP PHOTO/CUBAVISION

Ferenc pápa elbeszélgetett Fidel Castróval

24.hu
24.hu

2015. 09. 21. 07:47

A kubai keresztényeknek nem “ideológiákat”, nem “eszméket” kell szolgálniuk, hanem konkrét embereket, elsősorban a legelesettebbeket – ezt a gondolatot fejttette ki vasárnap Havanna központi terén elhangzott szentbeszédében Ferenc pápa.

A kubai látogatáson tartózkodó katolikus egyházfő a Forradalom terén (Plaza de la Revolución) tartott misét. Az összesereglett kubaiak előtt, valamint Raúl Castro kubai és Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök jelenlétében elhangzott homíliájában megállapította: egy nép, egy nemzet vagy bármely ember nagyságának a mércéje az, miként kezeli a legelesettebbek ügyét.

A többiek szolgálata soha nem “ideológiai” természetű, mivel nem eszméket, hanem konkrét embereket kell szolgálni – mondta a pápa, felhívva a figyelmet: kereszténynek lenni azt jelenti, hogy óvjuk testvéreink méltóságát, harcolunk méltóságukért, sőt, a testvérek méltóságának szenteljük életünket. A keresztény embernek félre kell tennie saját igényeit, elvárásait, hatalomvágyát a legkiszolgáltatottabbak konkrét tekintete előtt.  Őket kell felkarolni kézzelfogható cselekedetekkel, döntésekkel, a hús-vér emberek életét kell oltalmazni, szolgálni – mondta az egyházfő.

A mise után Ferenc pápa felkereste otthonában Fidel Castrót, a kubai forradalom legendás vezetőjét. A mintegy negyven percig tartott találkozó – mint arról Federico Lombardi szentszéki szóvivő beszámolt – “nagyon családias és kötetlen” légkörben zajlott. A látogatás végén átadtak egymásnak ajándékul egy-egy könyvet.

A pápa egy jezsuita szerzetes által írt kötetet nyújtott át vendéglátójának, Castro pedig azzal a könyvvel kedveskedett az egyházfőnek, amely Frei Betto brazil egyházi személyiségnek a kubai vezetővel vallási kérdésekről folytatott beszélgetéseit tartalmazza.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.