Nagyvilág

Ferenc pápa összeboronálná Kubát és az Egyesült Államokat

Ferenc pápa a megbékélés mintapéldájának nevezte az amerikai-kubai viszonyban elkezdődött enyhülést beszédében, amelyet a havannai repülőtérre érkezésekor, a tiszteletére rendezett fogadáson mondott szombaton.

Arra biztatta Barack Obama amerikai elnököt és Raúl Castrót, a kubai államtanács elnökét, hogy az elkezdett úton továbbhaladva tegyék teljesen normálissá a két ország viszonyát. Ferenc pápa közvetített azokon a titkos tárgyalásokon, amelyeknek célja a két egykori hidegháborús ellenfél közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele volt. Ez idén meg is történt.

Az egyházfő azt mondta: szeretné, ha szavai eljutnának azokhoz is Kubában, akikkel “különböző okokból” nem fog tudni találkozni keddig tartó szigetországi látogatásán. Ezzel nyilvánvalóan a politikai foglyokra és a kubai átlagemberekre gondolt.

Raúl Castro üdvözlő beszédében dicsérte a pápát amiatt, hogy rendszeresen bírálja a fennálló gazdasági világrendszert, amely szerinte “globalizálta a tőkét, és bálványává tette a pénzt”. Kijelentette, hogy a kubai kommunista kormány “igazságos társadalmat és társadalmi igazságot” teremtett. Köszönetet mondott az egyházfőnek az Egyesült Államok és Kuba közötti közvetítésért. Felszólította Washingtont, hogy vessen véget a Kuba elleni kereskedelmi embargónak, és hogy számolja fel a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszpontot.

Az AP hírügynökség szerint meglepő, hogy a pápa sürgette az amerikai-kubai viszony enyhítésének folytatását, hiszen a Vatikán hetekkel ezelőtt biztosítékot adott arra vonatkozóan, hogy Ferenc nem beszél politikáról kubai majd egyesült államokbeli látogatásán. A kubai vezetők különösen azt nem szeretnék, ha a pápa az emberi jogok otteni érvényesüléséről vagy arról beszélne, hogy kívánatos volna a katolikus egyház szabad működése a hivatalosan ateista és kommunista országban. Ezzel összefüggésben Ferenc pápa – hasonlóan két elődjéhez – nem találkozik ellenzékiekkel.

Beszédében az egyházfő valóban nem beszélt nyíltan az emberi jogokról, de azt mondta: imádkozik Kuba védőszentjéhez, az El Cobre-i Irgalmas Szűz Máriához azért, hogy “minden kubai gyermeke és e szeretett nép elnyerje az igazságot, a békét és a szabadságot”. Nem tett utalást arra, hogy kívánatos volna az egyház szabad működése – iskolák fenntartása, vallási műsorok indítása az állami rádióban és a tévében -, de azt elmondta, hogy látogatásával segíteni akarja a kubai egyházat a remények és aggodalmak között hánykódó kubai nép támogatásában és bátorításában. (BBC)

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.